Ikke forvent mindre av meg bare fordi jeg er synshemmet!

Se hvordan en vanlig dag på jobben er for Sølvi Marie.

Det summer i et klasserom på Høgskulen på Vestlandet...

...om lag 30 studenter prater mens de venter på at læreren skal starte timen. Hun står bak kateteret og betrakter klassen. Med kun fem prosent syn, og med hundre prosent lidenskap for å undervise.

– Jeg kan ikke se studentene mine, men det betyr ikke at de ikke blir sett. Jeg bryr meg enormt om dem, det er de som gir meg lyst til å gjøre jobben min hver dag. Jeg vet jeg har mye å bidra med, og det sier de til meg også.

Sølvi Marie Risøy har doktorgrad og jobber som førsteamanuensis i Bergen. Når Synspunkt treffer henne underviser hun i psykisk helse. På dagens program står blant annet stigmaer i samfunnet. Der bruker hun mange av sine egne erfaringer som tilnærmet blind.

– Kort sagt kan du si at kroppen min fikk det for seg at øynene mine var den store fienden. Og siden den gang har kroppen forsøkt å nedkjempe fienden. På gode dager har jeg opptil 15 prosent syn, mens på dårlige har jeg fem, sier Sølvi.
En dag blir det helt svart, det vet hun. Men ikke eksakt når.
– Det kan skje i morgen, eller om fem år. Jeg blir frarådet å operere øynene. Legene anbefaler heller at jeg blir vant til situasjonen. Lære meg å jobbe uten syn, og å leve uten syn. Så ikke overgangen blir for brå.

Frontfigur i kampanje

På kontoret har Sølvi tre skjermer, inkludert en lese-TV. På veggen bak henger Blindeforbundets førerhundkalender for 2018. Midt mellom mars- og aprilvalpene dukker Sølvi selv opp. Hun er nemlig med i Blindeforbundets nye kampanje som sier at det er viktigere å bli sett enn å se. Noe hun følte det var naturlig å si ja til å være med på.

– Jeg kjemper for at funksjonshemmede skal få delta på lik linje som alle andre i samfunnet. Og da kan jeg ikke si nei til å bruke meg selv som et middel for å nå det målet.
Inkludering, kanskje spesielt i arbeidslivet, er tydelig noe som opptar Sølvi. Vi merker at engasjementet skinner gjennom når hun prater. Hun mener samfunnet går glipp av mange ressurssterke mennesker fordi synshemmede i stor grad blir undervurdert.

– Jeg håper det som kommer ut av denne kampanjen er forståelse. At alle skjønner at blinde og svaksynte er vanlige folk, vi også. Vi ser bare litt dårligere. Vi trenger bare en sjanse til å vise at vi kan, til å bli sett. Så skal nok folk bli ganske overrasket.

Riktig budskap

Vi spør henne om hun syns det er rart at Blindeforbundet nå skal si det er viktigere å bli sett enn å se. Der er førsteamanuensisen krystallklar.

– Nei, jeg syns det er et helt riktig budskap å kommunisere. For den største funksjonshemmingen man kan ha her i livet, det er å ikke bry seg. Å ikke se menneskene rundt seg, i overført betydning. Blinde og svaksynte må bli sett på som de ressursene de faktisk er, avslutter Sølvi.