Gjennom iCare får vi sammen utrolige ting til å skje

Det var tilfeldigheter som gjorde at vi la merke til Johora. Egentlig skulle vi møte en blind gutt som skulle operere øynene sine, men når vi satt og ventet utenfor husveggen til familien hans i en liten by i Nepal, kom det en vever jentunge tuslende ut av døråpningen. Forsiktig plasserte hun den ene foten foran den andre, støttet seg til husveggen med den ene hånden og myste mot det sterke sollyset. Det var tydelig at hun var blind.

Navnet hennes var Johora og hun var 14 år

Like gammel som min egen datter hjemme i Norge. To fjortenåringer fra to ulike verdener. Hun hadde aldri gått på skole og de andre barna i den vesle landsbyen ville ikke være sammen med henne. Hun kunne høre dem leke der ute, høre latteren deres, høre vennskapene deres, høre dem løpe mot en fremtid hun ikke hadde…

… for blinde barn i Nepal har ofte ingen fremtid å drømme om.

Og så satt jeg der, med den stille jenta fremfor meg. Hun snakket lavt og jeg husker jeg tenkte at den gråaktige hinnen som lå over øynene hennes var som lenker rundt de små føttene. Hun kom seg ingen steder. Vi måtte hjelpe henne. Vi fikk lov til å ta henne med oss til øyesykehuset. Legene fastslo grå stær. De opererte henne umiddelbart – og tre timer senere kunne hun se igjen. Og vet du hva? Den operasjonen koster ikke mer enn 300 kroner. 300 kroner!!

Blikket hennes i det bandasjen ble tatt av kommer jeg aldri til å glemme

Overraskelsen i øynene, fjeset som sprakk opp i verdens herligste smil. Og jeg kan ikke forestille meg annet enn at drømmene hennes fikk ben å gå på, og at om ikke så mange timene så var det hennes latter man kom til å høre utenfor husveggene i den lille landsbyen. Jeg kommer alltid til å huske Johoras smil -  fordi hun er et levende eksempel på at du og jeg kan få vidunderlige ting til å skje.

react-flag-quote-container

Fakta om blindeforbundets internasjonale arbeid

  • Blindeforbundet driver prosjekter i flere land i Afrika og Asia, og siden 1980 tallet har vi ved hjelp av våre partnere og givere finansiert godt over 200 000 øyeoperasjoner.
  • Prosjektet iCare startet i 2012 for å kunne gi enda flere muligheten til å se igjen.
  • 200 000 har fått tilbake synet på grunn av våre givere og sponsorer.
  • Det koster 300 kroner å fjerne grå stær på et øye.
  • 30 millioner mennesker kan få tilbake synet gjennom en slik enkel operasjon.