Appen "Be my eyes"

En app utviklet i Danmark gjør det mulig for synshemmede å få hjelp av en seende. - Wow, sier Yngve Stainsen som har testet teknologien. Tjenesten bygger på et verdensomspennende nettverk og er tilgjengelig for iPhone og Android.

Nyhetssak fra 28. januar 2015

Skjermdump fra www.bemyeyes.org. En person holder en iPhone opp foran ansiktet, coveret på iPhonen har to øyne som ser ut som de tilhører personen.

Stiansen, som selv er synshemmet, jobber som journalist i NRK Sørlandet. Han forteller til Radio Z at det er mange ganger han har vært på farten alene og tenkt at det hadde vært fint å hatt et par seende øyne til å bistå med en liten bagatell.
- Nå er det problemet plutselig løst, sier han. Han har registrert seg på "Be my eyes" som blind, og er det noe han trenger hjelp til å se, åpner han appen og følger linken "finn neste tilgjengelige hjelper".

Da kobler appen opp mot en server der alle de som har registrert seg som "seende" er lagret.

- Jeg tok appen i bruk på lørdag. Jeg lastet den ned og installerte den, og tenkte at jeg må finne ut hvordan dette fungerer, sier han. Han forteller at han fant fram en melkekartong som han plasserte på kjøkkenbenken. Videre åpnet han appen og trykket på linken, før han etter cirka 30 til 60 sekunder fikk kontakt med en mann fra Nederland.

Stiansen spurte hjelperen om han kunne fortelle når utløpsdatoen på melken var. Det som skjer når kontakten er opprettet, er at kameraet på den synshemmedes telefon aktiviseres, og hjelperen får opp bildet fra kameraet på skjermen på sin telefon.
- Han kunne da med en gang se melkekartongen, og fortelle meg at jeg trygt kunne bruke melken i flere dager til, sier en strålende fornøyd Stiansen.

Gratis tjeneste

Det koster ikke noe å registrere seg, hverken for den som trenger hjelp eller den som yter hjelp. Det er Hans Jørgen Wiberg og Dansk Blindesamfund som står bak oppfinnelsen og de opplyser at de ikke kan garantere kvaliteten på den hjelpen man får, eller hvor lang tid det tar før man får hjelp.

Vil du prøve?

Søk opp "Be my eyes" og last ned appen fra iTunes eller Google play