Går Norge på langs og samler smaksopplevelser

Mekaniker Jan Bang Henningsen fra Hennig-Olsen Is har flere øyesykdommer som medfører at han vil bli blind. Nå legger han ut på en 250 mil lang vandring fra Nordkapp til Kristiansand for å se Norge før det er for sent.

Nyhetssak fra 28. mai 2018

Portrettbilde av Jan Bang Henningsen.

– Min drøm er å få sett så mye som mulig av dette vakre landet før det blir for sent, og takket være en raus arbeidsgiver får jeg nå muligheten til å gå hele Norge på langs i sommer, fra Nordkapp til Kristiansand, sier Jan Henningsen.

Jan Henningsen ble sterkt motivert til å følge sin drøm av polfarer Astrid Furholt som i vinter fulgte Roald Amundsens fotspor til sydpolen. Astrid var frontfigur i Polferden, et kom-i-form program for alle ansatte i Hennig-Olsen Is, og det var i møte med Astrid Jan ble inspirert til å gå Norge på langs. De over 200 ansatte på iskremfabrikken gikk totalt over 20.000 mil i fjor høst, og Jan gikk aller lengst med 342 mil.

– Jeg ser ikke lenger så godt og min største drøm nå er å få sett så mye som mulig av Norge mens jeg ennå kan. Jeg har lagt opp ruten for å oppleve mest mulig, få flest mulig varierte inntrykk, sier Jan, som opprinnelig er fra Danmark.

På oppdrag fra Hennig-Olsen Is skal Jan kartlegge og dokumentere særegne, lokale smaksopplevelser underveis sørover. Hennig-Olsen Is vil også bruke smaks- og sanseinntrykkene som inspirasjon inn i sitt innovasjon- og produktutviklingsarbeid.

Fordi Jan har sterkt nedsatt syn vil han i hovedsak følge veier på sin ferd sørover. Han har også med seg turkamerater fra Hennig-Olsen Is og sin egen familie for å ivareta godt humør og god sikkerhet underveis. De skal gå i alt 248 mil, med et dagsgjennomsnitt på noe under 3 mil. Turen starter på Nordkapp 28.mai og går via Lofoten til Helgelandskysten, Trøndelag, Vestlandet og ender i Kristiansand. Etter planen er Jan fremme 30. august.

– Jeg er veldig takknemlig for å få muligheten til å realisere min drøm. Jeg håper min tur kan inspirere andre som føler de ikke passer inn i den klassiske stereotypien av eventyrere og ekspedisjonsfarere til å følge sin drøm. Jeg vil legge ut bilder og statusoppdateringer underveis på facebooksiden min, ”Norge på langs med Jan”, og håper på den måten å nå ut til andre som kan bli inspirert av denne turen, sier Jan.

Paal Hennig-Olsen er svært glad for å kunne støtte Jans prosjekt.

– Det er sterkt, det Jan skal gjøre. Da han fortalte meg om dette første gangen ble utrolig imponert. Vi skal heie på ham hele veien. For meg er det viktig å ta vare på medarbeiderne våre og gi dem rom for å følge drømmene sine, sier Paal Hennig-Olsen.

Jan blir også frontfigur i årets kom-i-form program. Alle ansatte hos Hennig-Olsen Is kan melde seg på programmet som er utformet som en konkurranse der lag på fire skal forsøke å gå samme distanse som Jan. En egen app logger antall skritt, og viser hvor langt lagene og Jan er kommet.

Målsettingen med kom-i-form programmet er helsegevinster, redusert sykefravær, og styrket samhold og trivsel i bedriften. I fjor sank sykefraværet markant som resultat av programmet, de over 200 som var med kom i bedre form, og trivsel og samhold økte betydelig. Programmet har høstet internasjonal anerkjennelse.

Blindeforbundet er samarbeidspartner og vil motta støtte til sitt prosjekt iCare. Jo mer de ansatte i Hennig-Olsen Is går, jo mer penger vil Blindeforbundet motta i støtte fra Hennig-Olsen Is.