Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Ny forskning: Gir håp for pasienter med tørr AMD

I Storbritannia har en 80 år gammel mann med tørr AMD fått tilbake deler av sentralsynet etter at han fikk installert et såkalt bionisk øye. Nyheten kan bety et nytt liv for millioner av mennesker med øyesykdommen.

30. juli 2015

Professor Paulo Stanga (t.h.) ved universitetet i Manchester ledet operasjonen der 80 år gamle Ray Flynn fikk installert et såkalt bionisk øye. (Foto: Universitetet i Manchester)

– Diagonalt. Vertikalt. Horisontalt, svarer 80 år gamle Ray Flynn. Han sitter med øynene lukket, men er likevel i stand til å svare korrekt når testpersonellet ber han beskrive hvilken retning det er på de hvite linjene på dataskjermen foran ham. Journalister fra BBC følger spent med fra sidelinjen.

Svaret på hvordan det er mulig for denne 80 år gamle britiske pensjonisten å se med lukkete øynene, ligger i forskningen. De seneste årene har vi sett at det er mulig for døve å høre med hjelp fra implantater i hodet, for lamme å gå ved hjelp av elektronisk skjelett, og for blinde å se – ja, selv med lukkede øyne. Bionikk, koblingen mellom biologi og elektronikk og mekanikk, flytter stadig grensene mellom menneske og maskin.

Siste nytt er den vellykkete testen av netthinneprotesen Argus II for behandling av tørr aldersrelatert maculadegenerasjon (AMD), en tilstand det ikke finnes etablert behandling for. I juni i år ble protesen plassert i øyet til 80 år gamle Ray Flynn, som er diagnostisert med tørr AMD. Operasjonen tok fire timer og fant sted ved Manchester Royal Eye Hospital i Storbritannia.

– Synet mitt er uten tvil bedre. Før, da jeg så på en plante i hagen, var det som om det var en vokskake i sentralsynet mitt. Det er nå forsvunnet. Nå kan jeg gå rundt i hagen og se på ting, sier Flynn til Scotsman.com.

Begeistrer forskere

Øyelege og forsker Tor Paaske Utheim lar seg begeistre av nyheten. Han forklarer at netthinneprotesen Argus II, som er utarbeidet av det amerikanske selskapet Second Sight, konverterer lys, som fanges opp av et lite kamera som er koblet til pasientens brille, til elektriske signaler som trådløst blir sendt til elektroder i netthinneprotesen.

– De elektriske signalene stimulerer netthinneceller som ikke er gått tapt som ledd i utviklingen av AMD. Signaler sendes deretter til hjernen for tolkning. Med Argus II er det altså mulig å se selv med lukkede øyne. Det bioniske menneske antas å forbli science fiction, men netthinneprotesen Argus II bringer forestillingen et skritt nærmere virkelighet, sier Utheim, som selv er involvert i forskning i USA på elektroterapi av øyesykdommer.

Vanlig sykdom

AMD er betegnelsen på en øyesykdom der den gule flekken (macula) sentralt i netthinnen er svekket. Det er i maculaområdet øyet er i stand til å skjelne de små detaljene, og øyesykdommen omtales derfor også som svekkelse av skarpsynet. Dette er den vanligste årsaken til sterk synshemning hos personer over 50 år, og mer enn hver tiende person over 70 år i Norge har mistet lesesynet av AMD.

Les også: En orientering om AMD - Om å leve med svekket skarpsyn

Det finnes to typer AMD: en tørr og en våt, der den tørre er vanligst.

– For den tørre formen av AMD finnes det ingen etablert behandling i dag. Resultatet etter første operasjon med bruk av Argus II for å behandle AMD, er derfor meget lovende, forklarer Utheim, og understreker samtidig at det er altfor tidlig å konkludere basert på én operasjon, og at dagens protese ikke gir mulighet til normalt syn.

Slik det ser ut i dag koster dessuten systemet en formue og vil neppe være innen rekkevidde for mannen i gata på en stund ennå. Det amerikanske helsenettstedet Digital Trends skriver i juni at Argus II-systemet koster om lag 100 000 dollar. I forskningsøyemed er likevel det kanskje ikke så ille for et produkt som er så nyskapende og i forkant av utviklingen innen medisinen? Det blir spennende å følge med på fortsettelsen.

Støtt vårt arbeid

Din gave går til forskning og gode omsorgstilbud for mennesker som har mistet synet.