Nye venner fra keratokonusmiljøet

Nyhetssak fra 30. mars 2016

Ut fra Facebookgruppen Keratokonus Norge, kom det i stand et møte mellom Norges Blindeforbund og et par representanter for gruppen. Slikt blir det fort nytt vennskap av.

Bra møte: Ann Hege Olsen og Heidi Midthus fra keratokonusmiljøet i Norge møtte Astrid Rognerud fra rehabiliteringsavdelingen og leder Unn Ljøner Hagen fra Blindeforbundet.

At personer med Keratokonus har store synsvansker var noe vi Blindeforbundet fikk lære mer om på dette møtet, sammen med diagnosen og hvor trøblete hverdagen oppleves for personer som har disse hornhinneproblemene.
— Å tilby denne gruppen en arena er i tråd med vårt samfunnsløfte om å kjempe for synshemmedes rett til et aktivt og selvstendig liv, legge til rette for at blinde og svaksynte skal møtes og utveksle erfaringer og gi praktisk hjelp for å mestre hverdagen, sier Unn Ljøner Hagen som tok i mot Ann Hege Olsen og Heidi Midthus på møtet.

At Blindeforbundet kan være et kjærkomment tilbud for dem kom også fram på møtet. — Vi med Keratokonus trenger Blindeforbundet som organisasjon for å «lyse opp» vår banehalvdel og for å kjenne oss ivaretatt, sier Heidi Midthus og Ann Hege Olsen.

– Vi har selv følt på kroppen hvordan det er å miste syn og få en diagnose. Det er derfor viktig å hjelpe andre i samme situasjon, understreker Unn.
Et samarbeid er innledet og begge «parter» er enige om at fortsettelse følger.

David Holme Ulfeng: Keratoconus stopper meg ikke!

Et tilfeldig slagsmål på byen en lørdag kveld, avdekket at Ulfeng har båret på hornhinnesykdommen i årevis. – Jeg var overbevist om at voldsepisoden var årsaken til at jeg plutselig ikke klarte å fokusere og manglet sidesyn. Men legen på sykehuset var uenig og konstaterte at jeg hadde båret på øyesykdommen keratokonus i flere år, forteller den spreke 27-åringen.
Personer med keratokonus opplever at hornhinnen blir tynnere, og at den til slutt kan briste. I tidlig stadium kan man korrigere sykdommen med spesielle kontaktlinser eller ved et kirurgisk inngrep. Men ingen av disse alternativene har fungert helt for David.
Legene fortalte at han var avhengig av en ny hornhinne – fra en donor – for å redde synet på høyre øyet.

Dårlig dybdesyn

– Operasjonen skjedde på Ullevål sykehus i november, og jeg er glad for den fine oppfølgingen jeg har fått. Det jeg har sett mest fram til er å få gjort noe med mitt utrolig dårlige dybdesyn. Hvis jeg skal tenne på et stearinlys har jeg tidligere bommet med fem centimeter, forklarer David.

– Hva tenker du om dine egne synsutfordringer?
– Øyesykdommen min ble oppdaget ved en tilfeldighet, og jeg tenker at jeg har vært heldig med hjelpen etterpå. Fremdeles er dette i startfasen etter hornhinnetransplantasjonen. Akkurat nå føler jeg at jeg kanskje ser ti prosent bedre enn før. Det er fortsatt litt krevende.

– Er det rart å tenke på at du har fått hornhinnen fra et annet menneske?
– Nei, det tenker jeg ikke på. Jeg blir tett fulgt opp av Ullevål sykehus, og tar alt som det kommer. Uansett gjelder ett motto: Å forsøke å være den beste versjonen av meg selv! avslutter Ulfeng.