Ti apper synshemmede må ha

Synshemmede Yngve Stiansen har laget en "topp ti" liste med apper han mener synshemmede kan ha nytte av i hverdagen.

Nyhetssak fra 15. november 2014

I løpet av de siste årene har iPhone og iPad overtatt mye av det vi brukte PCen til tidligere. En viktig del av det mange bruker smarttelefonen til er apper, og her finnes det en stor jungel å finne fram i.
Også blant mange synshemmede har dette blitt en del av hverdagen, men det er ikke alltid lett å finne fram til det som fungerer når man har redusert syn. Mange av appene som finnes i Appstore er dårlig tilrettelagt for synshemmede, med dårlige kontraster, og mange knapper som ikke leses av den innebygde talen som finnes i iPhone og iPad, Voiceover.

Jeg har brukt ganske mye tid de siste månedene på å bevege meg inn i Appel sin store appjungel. Med bakgrunn i dette har jeg utarbeidet en liste med ti apper som jeg mener blinde og svaksynte vil ha stor hjelp av. Jeg gjør oppmerksom på at dette kun er min subjektive oppfattelse av gode og nyttige apper, men sannheten er vel, at på mange områder er vi faktisk ganske like. Derfor tror jeg at det som fungerer bra for meg som er sterkt synshemmet, også med stor sansynlighet også vil fungere godt for andre synshemmede.

10. plass

På plass 10 har jeg valgt å sette en app som heter Color Readers Voice. Dette er en meget enkel app som hjelper blinde og svaksynte til å fortelle hvilken farge de har med å gjøre. Denne appen er gratis, og er så enkel å bruke, at selv bestemor ikke vil ha problemer. Etter at appen er åpnet, er det kun å holde telefonen noen centimeter over den fargekilden du er på jakt etter, og deretter dobbeltappe hvor som helst på skjermen for å få fargen opplest.
Det finnes selvsagt også mange andre lignende fargeapper, men etter å ha prøvd flere ulike, har jeg kommet fram til at dette er den som er enklest og bruke, og fungerer best. Mange andre fargeapper er så detaljerte i fargebeskrivelsene sine, at man ofte ikke forstår hvilken farge det er snakk om. Selv min kone som er amrikansk, og dermed burde kunne engelsk bedre enn de fleste, kjente faktisk ikke til alle fargebegrepene jeg fant i andre fargeapper, og dermed er jeg ikke i tvil om at dette er den beste fargeappen.

9. plass

På plass 9 vil jeg foreslå en app som heter Pastime. Dette er en enkel lydbok- og podcastavspiller som er laget med synshemmede i tankene. Noen synes det er litt vanskelig å navigere seg fram i Appel sin egen musikkapp, og da er denne appen fin for de av dere som lett vil finne tilbake til hvor dere sist stoppet med å lytte til en bok eller podcast. Appen starter desverre ikke boka der du stanset den, men med hjelp av noen enkle parametre, er det raskt å finne fram til rett time, minutt eller sekund i filen du lyttet til. Denne appen er også gratis.
Merk at denne appen ikke kan brukes med daisybøker, men kun ordinære lydbøker og podcaster.

8. plass

Når vi nå har kommet til plass 8 på lista, vil jeg foreslå en app som heter Digit-Eyes. Den fulle versjonen av denne appen koster kr 140, men er til gjengjeld veldig enkel å bruke. Dette er en app som bruker kameraet på din iPhone for å scanne strekkoder på ulike produkter. Databasen til selskapet som har produsert denne appen, hevder det er over 36 millioner produkter som vil bli gjennkjent i deres database. Det er nok bare å innrømme at denne appen fungerer best for folk i USA, men fra produsenten har jeg også fått opplyst at en av utviklerne av denne appen kom fra Norge. Dermed finnes det også et ganske bra utvalg av norske produkter som vil bli gjennkjent ved hjelp av denne appen, men slett ikke alle. Det er også hovedgrunnen til at appen ikke havner lenger opp på lista.

7. plass

Plass 7 på min appliste går til en app som heter Voice Translator Pro. Denne appen er ikke produsert med synshemmede i tankene, men fungerer likevel ganske bra. Dette er en oversettelsesapp, som i løpet av få sekunder kan oversette din norske tale til rundt 20 andre språk. Alt i denne appen er basert på tale, og det er lettfattlige menyer for å gjøre de innstillingene du trenger. Ved hjelp av denne appen har jeg selv fått hjelp både på finsk og fransk i løpet av sommeren, og det er ikke tvil om at denne bryter ned språkbarierene. Du kan si hva du vil på ditt morsmål, og i løpet av få sekunder kan du eller andre høre hva du sier på et helt annet språk. Jeg har forsøkt flere lignende apper, men det er ingen tvil om at det er denne som er mest brukervennlig for synshemmede. Appen koster kun kr 7.

6. plass

Plass 6 på denne lista går til en app som heter ViA. Appen er produsert av Breile Institut i USA, og for å finne den rette appen i Appstore, bør du søke etter de to ordene: via og blind. Dette er fordi det finnes flere apper i Appstore som heter ViA, og da er det jo litt viktig å faktisk finne den rette.
Denne appen er rett og slett en søkemotor for synshemmede for lettere å kunne finne apper som kan brukes av blinde og svaksynte. Det finnes i dag hundretusenvis av apper i Appstore, og det er slett ikke alltid så lett å finne fram til det man vil ha. Men ved hjelp av denne appen, kan du lett gjøre et frisøk eller søke på ulike kategorier, og raskt få opp en liste innen ditt søkefelt med apper som andre synshemmede rundt i verden har forsøkt og senere anbefalt. Denne appen er helt gratis, og kan lett bli en inngangsport til helt nye apper for deg som synshemmet. Svært lettfattlige menyer.

5. plass

Vi har kommet til plass 5 på lista over apper som jeg mener synshemmede bør ha. Appen jeg her foreslår heter VoCal, og er en kalender som kun er basert på at du skal bruke stemmen på å lese inn det du skal huske. Her skal du altså ikke skrive. Denne appen er heller ikke i utgangspunktet utviklet for synshemmede, men fungerer bra med voiceover. Appen koster kr 7, og lar deg velge mellom ulike måter å bli varslet på når tiden for at beskjeden du har lest inn skal avspilles. For meg har det vært svært nyttig og raskt å kunne bruke en kalender på denne måten, i stede for å alltid skrive alle ting.

4. plass

Plass 4 på lista går til appen Text grabber and translator. Denne appen koster  4,99 $ og er produsert med tanke på voiceoverbrukere. Hovedprinsippet med denne appen er at du kan bruke telefonens kamera til å ta bilder av tekst. Enten det nå måtte være en bokside, et brev eller en kvittering. Ved å holde telefonen cirka 10 centimeter over papiret, og så ta et bilde av dette, bruker telefonen bare noen få sekunder på å gjøre den skrevne tiksten om til tale. Selvsagt er ikke denne typer apper perfekte, men etter å ha prøvd flere lignende på markedet, er jeg ikke et sekund i tvil om at det er denne som fungerer aller best. Jeg har selv blitt godt hjulpet av den flere ganger.

3. plass

Vi har nå kommet fram til pallplaseringene på lista, og starter da med plass 3 som går til appen Blind Square. Denne appen koster kr 168, men er til gjengjeld laget spesielt for alle som er synshemmede. Dette er en navigasjons- og GPS-app. Jeg har selv hatt glede av denne mange ganger, og setter spesielt pris på den innebygde norske Accapellastemmen som følger med denne appen. Med denne appen er det lett å finne ut hvor du er, og ikke minst er det også lett å finne steder av interesse i ditt område. Den eneste ulempen med appen, er at den foreløpig ikke kan gi deg turn by turn veibeskrivlse til adressen du skal finne. Den gir deg kun avstand og distanse til stedet i rett luftlinje. Men jeg har også kombinert bruken av denne appen med Google as, noe som gjør detet hele litt bedre. Den dagen denne appen også for denne funksjonen, vil den nok hoppe opp en plass på min liste. Ellers er appen oversiktlig og lettfattlig å forstå og navigere.

2. plass

Plass 2 på denne applista går til en app som heter Tap Tap See. Dette er en gratis app som også er utviklet for synshemmede. Appen er basert på at du kan ta bilde av gjennstander, produkter og skillt, og i løpet av få sekunder få opplest hva du har tatt bilde av. Jeg har forsøkt flere lignende apper, som for eksempel Omoby og VizWiz, men har funnet Tap Tap Se både raskere og mer nøyaktig enn de andre. Brukergrensesnittet på denne appen er svært enkelt, og du vil finne ut av den i løpet av sekunder. Denne appen har hjulpet meg både foran fremede dører i kontorbyggninger og foran suppeposene på kjøkkenet.

1. plass

Så har vi kommet fram til plass 1 på lista, og den appen som jeg rangerer høyest. Appen jeg prater om er ikke produsert spesielt for synshemmede, men fungerer likevel helt utmerket. Appen jeg prater om heter Voice Dictation, og er produsert av Quanticapps. Jeg nevner her spesielt produsenten, for det er flere apper i Apstore med samme navn, og her er det viktig at du faktisk finner den rette. Appen koster kr 7 og er i daglig bruk hos meg. Det er en kjennsgjerning at det går litt saktere å skrive SMS og email på en berøringsskjerm, enn når man bruker fysiske taster. Men jeg for min del har løst dette problemet med denne appen. Jeg kan enkelt og greit bruke min egen stemme til å diktere korte eller lengre beskjeder som jeg lett og raskt kan sende som SMS, email, facebookoppdatering eller twittermelding. Akkurat denne appen er stort sett veldig flink til å gjennkjenne ord, og gjør relativt få feil dersom du snakker tydelig. Også i denne kategorien har jeg forsøkt ulike apper, men slett ikke alle forstår tale så godt som denne. Dette er en "must have" app for meg, og det ville ikke forundre meg om du også fant den svært nyttig.