Velkommen til seminar om Retinitis Pigmentosa (RP)

15. september 2022 ønsker vi, i samarbeid med RP-foreningen, velkommen til seminar om Retinitis Pigmentosa (RP) - netthinnesykdommen som gir sterk synshemming i form av et innsnevret synsfelt, og ofte blir omtalt som kikkertsyn eller tunnelsyn.

Nyhetssak fra 12. september 2022

Bestemor og datter sitter på en benk. de er såvidt synlige i en sirkel, en illustrasjon på hvordan Retinitis Pigmentosa (RP) hkan virke på synet.

Arrangementet kan du få med deg fysisk på Litteraturhuset i Oslo (meld deg på via epostadressen lenger nede i saken), digitalt via Facebook eller høre det på Radio Z.

Både forskere, fagpersoner og personer med RP vil bidra denne kvelden - med kunnskap og kompetanse og sterke historier.
På programmet denne kvelden:

• Åpning v/ Terje André Olsen, forbundsleder i Norges Blindeforbund,
  • Innledning - hva er RP og hvor langt er vi kommet på veien mot behandlinger?
    v/ Martin Kristian Smedstad, Norges Blindeforbund/RP-foreningen
  • Veien til behandling av retinitis pigmentosa - forskningsstatus
    v/ Josephine Prener Holtan MD, PhD Overlege og forsker ved Øyeavdelingen, OUS
  • Arvelige netthinnelidelser – fra forskning til bedret behandling
    v/ Cecilie Bredrup, spesialist i øyesykdommer og forsker ved Øyeavdelingen, Haukeland universitetssykehus
  • Kartlegging av tiltak som kan optimalisere synsfunksjonen for personer med RP, et samarbeidsprosjekt mellom Eikholt/Hurdal syn- og mestringssenter/RP-foreningen
    v/ Rolf Lund, forsker ved Eikholt nasjonalt ressurssenter for døvblinde
  • You want to go to rehab! - hvordan aksept av egen diagnose bidrar til mestring
    v/ Gry Berg, rehabiliteringsavdelingen, Norges Blindeforbund
  •  Når livet er i endring og livet skal leves - normale psykiske reaksjoner når man lever med en progredierende øyesykdom v/ Tone Gravvold, psykolog
  • Case: et sterkt innlegg fra Camilla Jensen, en RP-pasient som har fått behandling med genterapi
  • Avslutning v/ Atle Lunde, leder RP-foreningen
    Seminaret er åpent for alle interesserte, men er kanskje mest aktuelt for personer med RP eller andre arvelige netthinnesykdommer og deres pårørende.
    Du kan velge om du vil være med fysisk, på Litteraturhuset, eller elektronisk via direktesending på Facebook.

Se arrangementet på facebook

Du kan melde deg på det fysiske seminaret ved å sende en e-post til info@blindeforbundet.no