Da Laila fikk besøk av Blindeforbundet

Tekst: Nick Hegreberg, foto: Line Lyngstadaas

Laila Nygaard var på vei til fjells med familien da synet sviktet i løpet av få dager. Legen konstaterte AMD, og den tidligere så travle bestemoren var med ett blitt svaksynt. Få måneder senere fikk hun besøk av rehabiliteringskontakt Heidi Haug Holte, et besøk begge husker godt.

Vi møter 83-åringen i hennes trivelige hjem på Ekeberg i Oslo. Hun er sprek, livlig og tar imot oss med åpne armer.

Plutselig klarte jeg ikke å lese verken bok eller avis. Det var helt forferdelig. Ikke skjønte jeg hva som hadde skjedd heller. Hos legen ble det konstatert at jeg hadde fått forkalkninger på øyet.

Laila Nygaard (83)

Aldersrelatert macula degenerasjon (AMD) er det medisinske navnet på øyesykdommen som rammet Laila. Mange rammede forklarer det som at synet blir tåkete.

- Jeg var vant til å klare meg selv. Plutselig stod jeg der. Synet, internett, banken og bilen, jeg pleier å si at jeg mistet alt, sukker Nygaard.

Det tilfeldige møtet

Som så mange andre eldre som opplever at synet plutselig svikter, følte Laila seg ganske rådvill og hjelpeløs etter synstapet. Blindeforbundet kom Laila i kontakt med ved en slump.

– Jeg skulle på Adaptor-butikken for å se på hjelpemidler, men der var stengt. Derfor krysset jeg gaten til Blindeforbundets kontor for å høre om åpningstidene. Her møtte jeg hyggelige mennesker og avtalte at en av dem skulle besøke meg hjemme, smiler hun.

Da Heidi kom på besøk

Kort tid etter dro rehabiliteringskontak Heidi Haug Holte, som selv er svaksynt, hjem til Laila. Et besøk 83-åringen minnes godt.

– Det var fint å få Heidi hjem til meg. I starten skjønte jeg ikke at Heidi var synshemmet selv. Noe som jo ble litt morsomt der og da. Så fikk det meg til å tenke litt sånn at hvis hun kan, så kan jeg og. Heidi og jeg hadde en varm samtale der jeg fikk gode tips og råd om hjelpemidler og kursene på Hurdal.

Laila Nygaard hjemme på kjøkkenet. På bordet foran henne ligger det et lite utvalg hjelpemidler som kan gjøre hverdagen hennes enklere.

Rehabiliteringskontaktene er hjertet i forbundets likepersonkorps. Årlig gjennomføres det ca. 600 hjemmebesøk hos nye synshemmede i kriker og kroker landet rundt. Heidi Haug Holte er en av Blindeforbundets mest erfarne likepersoner.

– Jeg har vært rehabiliteringskontakt siden starten av 90-tallet. Nå klarer jeg ikke å slutte for jeg synes likepersonsarbeidet er noe av det mest meningsfulle Blindeforbundet gjør. Å høre fra en mer erfaren synshemmet at det går an å ha en grei hverdag, at det finnes hjelp å få og at det meste er mulig, det er både godt og motiverende å høre, forteller Heidi.

Laila bekrefter det Heidi sier.

– Heidis besøk gjorde det lettere å akseptere min nye situasjon og se fremover. I ettertid var jeg på rehabiliteringskurs på Hurdalsenteret med sønnen min. Det var en fantastisk opplevelse for både meg og ham. Nå forstår også han mer av hvordan jeg har det. Å snakke med og få hjelp av andre i samme situasjon har vært til uvurderlig hjelp for meg. Hjelpemidler har jeg også fått. Foreløpig er lydbokspilleren favoritten, den hører jeg på hver eneste dag, avslutter Laila med et smil.