Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Oppskrifter og oppmåling

Hånd som holder lupeHolde oversikt over ingrediensene

Begynn med å finne fram alle ingrediensene du trenger, og sett dem på venstre side av deg. Etter hvert som du blir ferdig med dem, flyttes de over på høyre side.

Se og følge oppskrifter

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek har bl.a. forskjellige koke- og oppskriftsbøker i punktskrift.

Samle oppskrifter i punkt, eller skriv egne oppskrifter. 

Dersom oppskriftene skrives på plastark blir de mer holdbare. De kan skylles etter bruk.

Bladet "Vi kvinner" kommer ut hver måned, og i bladets midtsider er det oppskrifter i punktskrift

Finne oppskrifter på nye og gamle retter

Det ligger mange oppskrifter på Internett. De kan leses ved hjelp av forstørrelsesprogram eller med syntetisk tale. Til dette kan du også bruke iPad eller smarttelefon.

Huske mange oppskrifter

Les inn oppskrifter på en opptaker (diktafon).

Lese oppskrifter

Bruk lupe og/eller forstørrende TV for å se oppskriften. Dersom du lager mat fra pose er det lurt å tømme ut innholdet først, slik at posen er flat når du leser oppskriften via TV’en.

Måle opp 250 eller 125 gram

Del 1/2 kilo-pakning med margarin/smør i to like store deler ved å skjære diagonalt, fra hjørne til hjørne. Hver av delene er 250 gram. Dersom pakningen har terningform, kan du skjære diagonalt mellom de to andre hjørnene og få fire like store deler som hver veier 125 gram. Denne metoden kan også brukes på fersk gjær: skjær diagonalt for å få to like store deler på 25 gram.

Måle uten å søle

Oppbevar melet, sukker og lignende i bokser. Det er lettere å måle fra boks enn fra pose.

Måle nøyaktig

Det finnes talende vekter for synshemmede.

Du kan også finne vekter i kjøkkenbutikker som har tydelige tall og visere.

Noen synshemmede kjøper også vanlig kjøkkenvekt som de tilpasser ved å fjerne plastfronten (glasset), og merke med dymotape eller merkelim.

Bruk tabellen under og regn om dine favorittoppskrifter fra vektangivelser til angivelser i desiliter, spiseskjeer eller teskjeer. Finn evt. fram til nye oppskrifter som bruker slike mål framfor gram. Ha og bruk flere 1 dl-mål til ulike ingredienser.

1 dl hvetemel = 60 gram 

1 dl melis = 60 gram

1 dl sammalt hvete = 55 gram

1   dl farin = 90  gram

1   dl potetmel = 70 gram

1   dl salt = 135 gram

1   dl havregryn = 40 gram

1   dl hvetekim = 40 gram

1 dl hvetekli = 15 gram

1 dl kakao = 40 gram

1 dl maizena = 55 gram

1 dl revet ost = 40 gram

1 dl margarin = 90 gram

1 ss bakepulver = 15 gram

1 ts bakepulver = 5 gram

1 dl ris = 90 gram

1 dl rosiner = 60 gram

1 dl mandler = 60 gram

1 dl sirup = 125 gram

1 dl tilsvarer omtrent 6 spiseskjeer (ss). 1 spiseskje tilsvarer omtrent 3 teskjeer (ts)

Sist oppdatert: 25. mars 2022