Mynter og sedler

Gjenkjenne de ulike myntene fra hverandre

Kjenn igjen myntene på deres størrelse og struktur. Alle myntene har relieffer på flatene. 1-kronen og 5-kronen har hull i midten. 5-kronen har rifler i kanten og er litt mindre enn 20-kronen. 20-kronen har relieff av et vikingskip. 10-kronen har rifler med mellomrom i kanten.

Gjenkjenne de ulike sedlene fra hverandre

Hver seddel har sin egen bredde; lær deg bredden på hver seddel. Strekk ut peke- og langfinger. Plasser seddelen mellom disse fingrene med langsiden inn. Mål bredden på seddelen ved å kjenne hvor langt opp på fingrene den går, for eksempel går kanskje 50-lappen til negleroten av pekefingeren, mens 200-lappen nesten går til fingertuppen. Bruk pekefingeren på den andre hånda når du skal kjenne.

Holde rede på pengesedler

Lag en form i samme størrelse som 100-kroner seddelen og ha denne i lommeboken. Med denne formen kan du måle forskjellen på  sedlene.

Finne den rette seddeltypen fra lommeboka

Lag deg et eget brettesystem. Brett f.eks. 50-kronesedlene i to fra kortsiden, 100-kronesedlene i tre fra kortsiden, 200-kronesedlene i det ene hjørnet, 500-kronesedlene i to hjørner og 1000-kronesedlene i tre fra kortsiden.

Kjenn igjen sedlene på de forskjellige fargene. Uten fargesyn: bruk eventuelt kun 1 seddeltype.

Vil du ha flere råd og tips om å leve med synshemming?

Da bør du melde deg på et av våre kurs, som er helt gratis, inklusive reise og opphold.

Vil du se alle tipsene samlet i et hefte?

Last ned 1000 tips fra synshemmedes hverdag her (Pdf, 6 Mb), og skriv den ut.

Hjelpemidler finner du på www.adaptor.no