Synshemmedes aksjonsuke 2018

I år retter vi fokus mot hvor viktig det er at kommunene gir synshemmede opplæring i bruk av smartteknologi.


Smarttelefon gir et mer aktivt liv

En fersk undersøkelse viser at stadig flere synshemmede får tilgang til den digitale hverdagen, ved at flere har fått smarttelefon og kan bruke den. Likevel er det mange som fortsatt står på utsiden, men ønsker å være aktive brukere av for eksempel iPhone og nettbrett. 

De fleste smarttelefoner på markedet i dag har innebygget talefunksjon. Mange synshemmede vil ikke trenge dyrt tilleggsutstyr, og kan kjøpe smarttelefoner i helt vanlige elektronikkforretninger. Her kan du se hvordan Sverre Fuglerud bruker smarttelefon ved hjelp av lyd (åpnes i ny fane).

Grafikk: Mobiltelefon med tekstbokser der det står Chatte, surfe, handle og vippse.

Med smarttelefonen kunne jeg plutselig delta i aktiviteter på internett som jeg bare hadde hørt om tidligere.

Kvinne 46 år, Oslo
Mobiltelefon som ligger på et bord.

Flere vil være med!

Årets undersøkelse viser at mange av de som ikke er en del av den digitale hverdagen i dag, ønsker å bli det. 49 prosent sier at de vil kjøpe billetter på nett og bruke nettbank, og 47 prosent vil bruke Vipps.

Derfor er det viktig at kommunene gir den lovpålagte opplæringen de skal, i henhold til Opplæringslova. Det innebærer blant annet at de må gi informasjon til innbyggerne, kommunen må ha rett kompetanse og brukeren må få nok timer.

Mobiltelefonen kan brukes til mye, her med appen Tap Tap See, en tjeneste som kan identifisere gjenstander.

Kommunene må bli bedre

Steget over til smarttelefonen oppleves som lang og utfordrende for en god del synshemmede. Med opplæring vil mange flere få en helt ny hverdag.

– Nå er det viktig at kommunene gir den opplæringen de har ansvaret for. I dag er det ikke gode nok rutiner for å fange opp dem som har behov for hjelp, sier Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund.

Dette må kommunene gjøre

Ansvaret for nødvendig opplæring ligger hos kommunene, fastslår Blindeforbundet.

Dette er kommunens ansvar!