Kom i gang med universell utforming av nettsider

Blindeforbundet tilbyr ingen tjeneste for dette, men her finner du lenker til relevant informasjon og noen av våre erfaringer.

Tilsynsmyndighet DIFI tilbyr mye informasjon

DIFI (Direktoratet for forvaltning av ikt) har en egen portal for universell utforming hvor de bla viser løsningsforslag, går gjennom kravene i WCAG-standarden osv. Vi anbefaler alle utviklere å ta en kikk på: uu.difi.no

Universelt utformet: En podcast om universell utforming

En supernyttig norsk podcast der de går gjennom bla WCAG, denne bør strengt tatt være obligatorisk lytting for alle utviklere 😄 Podcasten finner du her (universeltutformet.no)

Leverandører som tilbyr tjenester knyttet til UU

Våre erfaringer med UU

Vi har erfart at UU bør være en sentral del av utviklingen, ideelt sett fra starten av. Det er viktig at utviklere har nødvendig kompetanse og tid til dette. Brukerteste underveis i utviklingen med reelle brukere som benytter ulike hjelpemidler er også sterkt anbefalt.

Små mangler kan gjøre en hel løsningen ubrukelig

Ofte kan noe så enkelt som en tekst-label (noe an skjermleser kan plukke opp) for et viktig UI-element som for eksempel en knapp mangle. En som bruker skjermleser vil da ikke få med seg hva knappen gjør, eller ikke få med seg at knappen er der i det hele tatt.

Slike mangler vil avdekkes i en brukertest, men en utvikler med riktig kompetanse vil kunne plukke opp slike mangler og fikse dem underveis i utviklingen.

Kort oppsummert

Utviklere med riktig kompetanse og tid + brukertester = gode universelt utformede løsninger!

Lykke til!