Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Førerhundens dag

To lyse labradorer en voksen med sele og en valp poserer for kameraet

I år er Førerhundens dag onsdag 26. april og temaet er «Førerhund – fra valp til pensjonist»

En førerhunds liv fra valp til pensjonist

Laster...

Valpestadiet (0–8 uker)

De første åtte ukene av sitt liv bor valpen sammen med mor og søsken. Dagene består av å die, leke, sove og den første sosialiseringen starter.

Fôrvertstadiet (8 uker og fram til testen)

Åtte uker gammel flytter valpen til en fôrvertsfamilie. Her får den leve som familiehunder flest i cirka halvannet år, men den får ikke lov til å løpe etter pinner og baller, eller ligge i senger. I fôrvertsperioden er det også viktig at valpen venner seg til forskjellige miljøer og situasjoner. Førerhundskolen arrangerer fôrvertsamlinger og det holdes dressurkurs for å lære lydighet.

Laster...

Testen

Når hunden er mellom ett og to år gammel er tiden inne for å finne ut om den er egnet til å bli førerhund. Det stilles høye krav både til psyke og fysikk. Hunden gjennomgår en grundig veterinærsjekk, og en førerhundtrener tester hvordan hunden takler å bli utsatt for trafikk, skarpe smell, glatte gulv, andre husdyr, glassheis, trikk og buss. Nåløyet er trangt, og bare halvparten av hundene består testen. Blir hunden godkjent, er det tid for å ta farvel med fôrvertsfamilien.

Laster...

Trening

Etter at hunden har passert testen og har sluppet gjennom nåløyet, settes den i trening. Vanligvis er den da mellom 1 – 2 år. En førerhund skal lære mye, treningstiden er fra seks til åtte måneder og avsluttes med en godkjenningsprøve.

Kurs med bruker

Hundene er vanligvis utdannet ved 2-års alder. Da starter jobben med å finne de hundene og brukerne som passer best sammen. Alle som vil ha førerhund må på forkurs slik at førerhundskolen får dannet seg bilde et av hvilke behov brukeren har, og dermed hva slags hundetype som passer vedkommende. For at hund og bruker skal bli kjent, og få et tillitsforhold og lære å jobbe sammen, må de følge et samtreningskurs i tre uker.

Godkjenningsprøve

Mot slutten av samtreningskurset må brukeren gjennom en godkjenningsprøve med hunden. Da må de vise at de kan gå trygt i bygater og på landevei. For å bestå godkjenningsprøven må hunden foreta gode veivalg. Brukeren må også gi tydelige kommandoer til hunden. Det er brukeren som bestemmer hvor de skal gå. Hund og bruker kalles en ekvipasje.

Laster...

Endelig hjemme

Etter bestått godkjenningsprøve er hunden klar til å bli med brukeren hjem. Sammen med en førerhundtrener øver ekvipasjen på å lære ruter i nærmiljøet. I løpet av de følgende årene får ekvipasjen flere oppfølgingsbesøk av en førerhundtrener.

Laster...

Pensjonist (cirka 10–12 år)

Førerhunder pensjoneres vanligvis ved 10 års alder. Etter fylte 12 år er det «arbeidsforbud». Ofte kommer førerhunden tilbake til fôrvertsfamilien sin og nyter pensjonisttilværelsen sin der.

Førerhundvettreglene

Tidligere har vi lansert Førerhundvettreglene, syv punkter du må huske når du møter på en førerhund. Hvis hundeeiere og folk flest lærer seg reglene, vil det bety en mye enklere og tryggere hverdag for både dem selv og landets cirka 300 førerhundbrukere.

  • Jeg jobber når selen er på. Ikke klapp, snakk eller ta øyekontakt med meg
  • Hold hunden din på avstand, så vi ikke møtes for tett
  • Gi deg gjerne til kjenne, og fortell eieren min at du har med hund
  • Hvis jeg går uten sele, spør eieren min om det er greit før du slipper din hund bort til meg
  • Gi meg ikke godbiter – det er det bare eieren min som får gjøre
  • Hvis du vil gjøre oppmerksom på en fare, si fra til eieren min
  • Hvis jeg går uten sele kan du spørre eieren min om å få klappe meg

Ikke forstyrr. Tusen takk!