Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Førerhundens dag

Lys labrador med førerhundsele på

Til Førerhundens dag 24. april ønsket Blindeforbundet å øke kunnskapen om den viktige jobben landets ca. 300 førerhunder gjør, og minne om hvor viktig det er å vise hensyn når de jobber.

Førerhundvett-reglene

Laster...

Tidligere har vi lansert Førerhundvettreglene, syv punkter du må huske når du møter på en førerhund. Hvis hundeeiere og folk flest lærer seg reglene, vil det bety en mye enklere og tryggere hverdag for både dem selv og landets cirka 300 førerhundbrukere.

  • Jeg jobber når selen er på. Ikke klapp, snakk eller ta øyekontakt med meg
  • Hold hunden din på avstand, så vi ikke møtes for tett
  • Gi deg gjerne til kjenne, og fortell eieren min at du har med hund
  • Hvis jeg går uten sele, spør eieren min om det er greit før du slipper din hund bort til meg
  • Gi meg ikke godbiter – det er det bare eieren min som får gjøre
  • Hvis du vil gjøre oppmerksom på en fare, si fra til eieren min
  • Hvis jeg går uten sele kan du spørre eieren min om å få klappe meg

Takk for at du viser hensyn!

Last ned, skriv ut og heng på kjøleskapet.

Reidar og Xia, full klaff fra første stund

Laster...

Reidar Johansen (64), fra Stokke i Vestfold, er førerhundbruker og fikk sin første førerhund høsten i 2022. Han forteller om den enorme friheten det er å komme seg ut og dit han vil helt uavhengig av andre.

Hans første møte med den skjønne, glade, labradorjenta Xia beskriver han som helt enormt.

– Vi falt pladask begge to, og kjemien var der fra første øyeblikk. Xia var dyktig og samarbeidsvillig fra første stund. Jeg stoler 100% på henne, og kan nærmest bare lukke øynene og la henne ta meg trygt frem over alt, sier han.

– Gi deg til kjenne og hold hunden din på avstand

Når selen er på, betyr det at Xia er på jobb. Da er det viktig at folk og andre hunder viser hensyn og ikke forstyrrer henne, for da kan hun bli avledet eller skremt. I verste fall kan det føre til uhell og farlige situasjoner. Å vise hensyn gjør man ved å holde god avstand, ikke la andre hunder hilse på henne og ikke ta blikkontakt eller klappe henne. Det beste er å bare overse henne helt.

Reidar forteller at noen fristes til å klappe Xia selv om selen er på, men syns også mange er flinke å vise hensyn.

Når andre hunder kommer for tett oppi Xia blir hun forvirret og stopper, og da blir det fort krøll fordi Reidar ikke ser hva som skjer.

– Det er veldig fint om du gir deg til kjenne og holder hunden din på god avstand så Xia får jobbe i fred, oppfordrer han.

Fra isolasjon til enorm opptur

Den engasjerte førerhundbrukeren hadde en lang yrkeskarriere i industrien, til sjøs og innen helsesektoren før helseplager på grunn av bl.a. Bechterev og en rygg som sviktet førte til at han tidlig på 90-tallet måtte gi opp å stå i jobb. I 2017 merket han at det var noe galt med synet, og etter undersøkelser fikk han beskjed om at han hadde Aldersgenerert Macula Degenerasjon (AMD). Det er en øyesykdom som gradvis svekker skarpsynet og som det finnes lite behandling for. Reidar er takknemlig for god støtte fra venner og familie, men syns det var en tøff beskjed å få.

– Jeg gikk rett i kjelleren, isolerte meg mer og mer hjemme for jeg kjente ikke lenger igjen folk og snublet inn i bl.a. skilt, betongsøyler eller havnet i grøfta. Først da jeg fikk rehabilitering og møtte andre i samme situasjon i Blindeforbundet, fikk jeg nytt håp om at livet kunne bli bra, sier han.

Laster...

Reidar har iblant tunge stunder, men velger å bruke energien på det han kan gjøre noe med. Han bruker mye humor og ser positivt på livet, er mye med familie og venner og liker å gå på kino og konserter. Xia er blitt en kjær turkompis på lange, daglige gåturer, og han er ikke lenger redd for å reise til nye steder med buss eller tog. Det har gitt god effekt på helsen både fysisk og psykisk, og god mestringsfølelse.

– Xia er enormt hengiven og glad i folk, og humøret hennes smitter når hun vil ha kos eller logrende blir med på tur. Uten henne ville jeg knapt kommet meg ut, så det har blitt en helt annen verden og enorm opptur for meg å få henne, sier han.