Husk å beskytte barnas øyne

Mer enn 75 prosent av UV-strålene treffer netthinnen hos barn under ti år, mot bare ti prosent hos dem over 25 år. Det er gjerne barna som ender opp med billigbriller som kan være ubehagelige og lite dekkende for barnets behov. Det lønner seg derfor å gå til en optiker for å finne en solbrille som har god passform.

Nyhetssak fra 06. april 2017

Viktig å beskytte barna og seg selv mot påskesola

Sjekkliste for solbrillekjøp:

  1. 1.     Brilleglassene må gi nær 100 prosent beskyttelse mot UV-A og UV-B-stråling. En CE-merket solbrille oppfyller visse minstekrav som er fastsatt i et EU-direktiv.
  2. 2.     Brillen skal dekke godt, slik at det kommer minst mulig lys inn i øyet. Solbriller filtrerer bort deler av lyset. Små solbriller med mørke filtre vil kunne føre til at pupillen blir større og når det kommer mye lys inn fra siden vil UV-strålene nå øyets netthinne og kunne skade denne.
  3. 3.     Det er bare lov å selge CE-merkede solbriller i Norge. Det betyr at brillen du kjøper på bensinstasjonen beskytter vel så bra som en dyr merkebrille. Betaler du mer for kvalitet, vil du kunne få en brille som holder lenger, har god passform og fungerer til sitt bruk.
  4. 4.     Husk å beskytte barnas øyne! Mer enn 75 prosent av UV-strålene treffer netthinnen hos barn under ti år, mot bare ti prosent hos dem over 25 år. Det er gjerne barna som ender opp med billigbriller som kan være ubehagelige og lite dekkende for barnets behov. Det lønner seg derfor å gå til en optiker for å finne en solbrille som har god passform.
  5. 5.     Hvis du driver med ulike utendørsaktiviteter hele året, bør du ha solbriller som dekker de behovene du har. Noen har god nytte av flere ulike par med solbriller, mens andre igjen kan greie seg med en solbrille. Hvis du skal velge ett par, så bør du ikke kjøpe for mørke glass. Hvis du kjører bil, bør du velge en farge på glassene som er godkjent for bilkjøring. Optikeren kan gi råd om dette.
  6. 6.     Fotokromatiske glass (progressive briller) er ofte en god løsning for brillebrukere. Fotokromatiske glass vil være lyse inne, men så snart man går ut i UV-stråling, vil brillene bli mørkere. Standard fotokromatiske glass vil ikke bli mørkere når man sitter inn i en bil, da bilruten stenger UV-stråling ute. Glassets evne til å endre seg fra lys til mørk vil bli svekket med tiden, og en bør bytte glass etter to år – sammen med en synstest.

Når er sola sterkest?
Det er flere faktorer som spiller inn i forhold til hvor mye UV-stråling som treffer hud og øyne, og solhøyden er av størst betydning. Sola står høyest midt på sommeren. UV-stråling kommer fra direkte sollys, men også indirekte via sollys reflektert fra himmelen, skydekke og fra naturlige omgivelser som vann, gress og snø. Tørr nysnø reflekterer 85-90 prosent av UV-strålene, og gammel våt snø 10-20 prosent. Styrken på påskesola vil variere med om det er tidlig eller sent på våren, men når en oppholder seg ute i snødekket terreng så vil mengden indirekte stråling være betydelig. I mange tilfeller vil man være eksponert for minst like mye UV-stråler på påskefjellet som midt på sommeren. Varsling om UV-stråling der du bor finner du på www.luftkvalitet.info, eller på www.nrpa.no.