Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

En grønnere sommerleir

Sommeren er her, og det betyr aktiviteter for store og små ved Blindeforbundets syn- og mestringssenter ved Hurdalsjøen. Nå har Norges Blindeforbunds barne- og ungdomsavdeling (BUA) tatt grep for å skåne sjøen for både drivstoffsøl og mikroplast.

21. juli 2023

Fire ungdommer i en tube som så vidt er i kontakt med vannet.

Arkivbilde: En frydefull gjeng leirdeltakere på tubekjøring på Hurdalssjøen.

Tekst: May Britt Haug. Foto: Norges Blindeforbund

I seks uker i sommer skal over 400 barn, ungdom, unge voksne og familier få boltre seg til lands og til vanns. Hvert år arrangerer Norges Blindeforbunds barne- og ungdomsavdelingen (BUA) leirtilbud for barn og ungdom med synsutfordringer og deres familier.

– Vi er særdeles opptatt av at deltagerne skal få kjenne på mestringsfølelse, sier Anette Klein, fungerende barne- og ungdomsleder.

Til sjøs som Miljøfyrtårn

La oss vasse litt i Hurdalsjøen, og innbille oss at vi kjenner vannet bølge seg rundt leggene en varm sommerdag. Denne perlen av en innsjø som store og små får boltre seg ved i sommer, er 16 km lang og 59 meter dyp. Innsjøen strekker seg gjennom kommunene Eidsvoll, Nannestad og Hurdal i gamle Akershus. I vannet lever mye storørret og gjedde. Ved vannkanten er det gode fiskemuligheter og steder for bading. Tilløpselvene til Hurdalsjøen er vernet og det er også naturreservatet i nordenden.

De aller fleste av aktivitetene på leir skjer rundt og på denne sjøen. Mange liker fart og spenning. Derfor er tubekjøring med båt en gigahit. I tillegg til vannski, kano, robåt og bading. Og ute på vannet ligger det en stor vanntrampoline, som er til stor glede for de yngste barna.

– Vi måtte gjøre oss mange tanker om hvordan vi kan redusere vårt avtrykk. Det viktigste med Miljøfyrtårn er at aktivitetstilbudet ikke skal bli noe dårligere, forteller Anette.

– Vi ønsker å minimere alle muligheter for utslipp av drivstoff direkte i Hurdalsjøen, ved påfyll av drivstoff. Derfor har vi kjøpt en ny drivstofftank som minimerer risikoen for direkte utslipp, forteller Anette.

Drivstoff kan også søles i båten. Dette sølet tas opp av kluter og samles opp i egne beholdere.

Rundt, og på vannet, finnes det ulike elementer av materialer som brytes ned til mikroplast. Dette ønsker man å minimere, slik som badematter og matter som ligger ut mot sjøen, for å hindre fall- og skliulykker.

– Mye god miljøpolitikk i å ta vare på det vi har

Hele organisasjonen Norges Blindeforbund er miljøfyrtårnsertifisert. Alt fra fylkeskontor, de tre syn- og mestringssentrene, punktskriftstrykkeriet og BUA, for å nevne noe. Ved denne sertifiseringen dokumenterer Blindeforbundet sin miljøinnsats og tar aktivt samfunnsansvar.

Ett av kravene for å bli sertifisert er at man skal ha minst en aktivitet i løpet av året med miljø som tema. Aktiviteten Bli-kjent løypen rundt på senteret vil ha flere miljøposter som gjør barna mer miljøbevisste, og alle leirdeltagerne må lære seg å kaste og sortere søppel, og at søppel ikke skal kastes i naturen. De leiransvarlige vil også daglig gå rydderunder både inne og ute.

BUA kjøper stadig inn saker og ting til sine store og små aktiviteter. Det kan være alt fra en kortstokk til en båt eller tube for fartsfylt tur på sjøen. Det legges stor vekt på at produktene har god kvalitet og at de faktisk holder en stund, og at de blir reparert når de går i stykker.

– Hver gang vi for eksempel ødelegger en tube under tube-kjøring blir denne tatt ut av drift og tatt opp på lageret for å se om den kan repareres. I mange tilfeller er det fullt mulig. For å holde kvaliteten på tubene blir de oppbevart innendørs og oppblåst på vinteren, da det har vist seg å være gunstig for å kunne ha tubene lengre.

BUA har også stilt spørsmål og krav til leverandørene rundt deres miljøbevissthet og ulike type produkter, når det gjelder blant annet utslipp, holdbarhet og produksjonsmetoder. Et eksempel er Bislet bilutleie som har økt sin el-bil-park for å imøtekomme BUAs arrangement.