Fortviler over voksnes oppførsel

Mange kunne trengt ei farmor som Siv Madsen. Ei som står opp og slåss for likeverd og samfunnsdeltakelse. Når hun selv får trusler fordi det ikke passer voksne at Liam på syv, som er blind, bruker hvit stokk, da bøyer hun ikke hodet, men protesterer høylytt, også i avisen.

Nyhetssak fra 22. august 2022

Bilde av Lian på vei bort fra kamera med hvit stokk
7-åringen Liam og farmor Siv Madsen hadde en dårlig opplevelse med en voksen dame på sykehuset i Skien.

Liam og farmor var en tur innom sykehuset i Skien i begynnelsen av august. Ventetiden benyttet de til å bevege litt på seg. Sykehuset har skyvedører som går opp og igjen av seg selv. I det Liam er på vei gjennom døren møter han på et par. Kvinnen oppfatter det slik at Liam «hindrer» dem i å komme frem. Hun sparker rett og slett vekk stokken hans for å kunne komme forbi.

Siv reagerer spontant. Hun går mot dem og roper at dette er ikke greit. Kvinnen tar tak i jakka til Siv og ser truende på henne.
- Jeg ble så forfæla over det som skjedde. Det er så respektløst. Det er skremmende at voksne folk kan oppføre seg slik, forteller Siv Madsen.

Holdningsproblem

- Det er vondt å høre at en 7-åring møter slike holdninger og slik uvitenhet når han går med hvit mobilitetsstokk. Dessverre får vi tilbakemeldinger om at andre også har tilsvarende opplevelser, sier Per Inge Bjerknes, generalsekretær i Norges Blindeforbund.

Liam er født blind og orienter seg ved hjelp av en hvit mobilitetsstokk. Den har han har brukt siden han lærte å gå. Farmor Siv er særdeles opptatt av at han får være i aktivitet, lære seg veier og ruter, og bruke den hvite stokken;
- Det handler om hele hans framtid og vi øver på at han skal bli selvstendig og klare seg selv.

Menneskene er hindringene

Siv har tenkt en del over at Liams kanskje største hindring er menneskene. De står i veien når han kommer med den hvite stokken, de kommer med rare og upassende kommentarer, eller de faktisk sparker til stokken fordi den er i veien for dem.

- Blindeforbundet har en viktig oppgave med å spre informasjon og øke kunnskapen i samfunnet om svaksynte og blinde, men det er vanskelig å nå alle. Å ta hensyn til barn burde uansett være en selvfølge, sier generalsekretær Per Inge Bjerknes.

Heiagjeng

Det er mange som deler sine heiarop til Siv i sosiale medier. Og kommentarfeltet til Telemarksavisa kokte av opprørte lesere etter at Siv hadde fortalt historien.

En som ble rystet av hendelsen var statssekretær og ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Odin Adelsten Aunan Bohmann. Han ble rett og slett forbanna, og ønsker å møte Siv og Liam.

- Kampen mot urettferdighet og for like muligheter er en felles kamp vi må kjempe sammen om. Gleder meg til å treffes og å drøfte tiltak, skrev Bohmann i en kommentar på Sivs facebook-side.

Siv innrømmer at da Odin tok kontakt, så trillet tårene. Hun fikk en bekreftelse.
- Det er veldig godt at det blir lagt merke til på politisk nivå. Det er de som kan bidra i samfunnet med tilrettelegging og at vi kan bli bedre på å hjelpe hverandre, sier Siv.

Blindeforbundets generalsekretær gir også Siv heiarop.
- Det er imponerende det Siv gjør. Det er utrolig flott at hun har tatt tak i det, og klarer og mobiliserer. Dessverre er vi avhengig av at det er enkeltpersoner som orker å stå i kampen, sier Per Inge Bjerknes.

Radio Z Podkast fra 19. august kan du høre Siv Madsen fortelle selv om opplevelsene og sitt engasjement.