Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Funn i forslag til statsbudsjett for 2023

I år som i tidligere år, knyttes det spenning til Regjeringens forslag til statsbusjett for det kommende året. Torsdag 6. oktober 2022 ble forslagene lagt fram.

6. oktober 2022

Tredelt bilde fra Vandrehallen i Stortinget: Fra venstre: Sverre Fuglerud i samtale med Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. I midten: Sverre Fuglerud i samtale med Bård Hoksrud (Frp). Til høyre: Sverre Fuglerud i samtale med Marian Hussein (SV).

Bilder fra Vandrehallen i Stortinget: Fra venstre: Sverre Fuglerud i samtale med Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. I midten: Sverre Fuglerud i samtale med Bård Hoksrud (Frp). Til høyre: Sverre Fuglerud i samtale med Marian Hussein (SV).

Parallelt med at finansminister Trygve Slagsvold Vedum starter sitt innlegg på talerstolen i Stortinget, legges dokumentene ut elektronisk for alle som er interessert. En dedikert gruppe ansatte i Norges Blindeforbund begynner å lete etter poster i budsjettforslaget som kan ha betydning for svaksynte og blindes hverdag. I tillegg er Sverre Fuglerud og Stian Innerdal fra vår interessepolitiske avdeling tilstede i Vandrehallen på Stortinget.

Her har vi samlet noen funn:

Generelt:

Det er lagt inn en prisstigning på kun 2,8% for budsjettet. Dette er ganske sikkert et for lavt anslag. Dermed blir kompensasjon for støtte enten det er til Blindeforbundet eller enkeltpersoner, som gjennom grunn- og hjelpestønad for lav ut fra faktisk prisvekst.

Statped:

Statpeds budsjett reduseres med rundt kr. 33 millioner, i teksten skriver de at 40 millioner kroner skal gå til kompetanseløftet for spesialpedagogikk. Dette vil ikke synshemmede elever ha glede av. Det settes heller ikke inn andre tiltak som vil sikre synshemmede elever en bedre skolehverdag så en svært alvorlig situasjon vil dessverre bli verre med dette budsjettet. Budsjettet er redusert fra kr 619 786 000 i 2022 til 587 286 000 i 2023

Den nasjonale TT-ordningen:

Beløpet er justert for prisstigning. Nå er beløpet kr. 316,5 millioner. Ingen nye fylker er med i ordningen i 2023 så Rogaland, Vest-Agder, Akershus og Oslo vil heller ikke komme med slik budsjettet ser ut nå. Det signaliseres at det skal vurderes en endelig organisering av TT-ordningen med statlig støtte. Her vil vi både jobbe mot SV og departementet og stortinget for å få til en ordning for synshememde i hele landet og at dette skal skje i NAV.

Momskompensasjon:

Fra kr 1 900 000 000 i 2022 til kr 2 025 000 000 i 2023. Dette er neppe nok, men vi har håp om at det legges inn nok penger på slutten av året, som det ble gjort i fjor.

Funksjonshemmedes organisasjoner:

Driftstilskudd: Fra kr 246 550 000 i 2022 til kr 253 820 000 2023, noe som kun er en prisjustering.

Rehabiliteringskontakter:

I statsbudsjettet for 2022 ble det bevilget kr. 3. mill. som var øremerket til Norges Blindeforbund sine rehabiliteringskontakter. Disse midlene var en del av en totalpott på kr. 20 mill. I forslaget til budsjett for 2023 er disse øremerkede midlene tatt bort og er lagt inn i en pott på kr. 28 mill. som alle organisasjoner kan søke på. Dette er alvorlig for Blindeforbundet da vi mister trygge og forutsigbare midler og vi vil måtte vente til langt ut på året før vi vet om vi får penger til våre rehabiliteringskontakter.

Egenandeler:

Egenandelstaket for å få frikort er hevet fra kr. 2921 til kr. 3040, altså en økning med kr. 119 kr. I tillegg har regjeringen foreslått å øke størrelsen på egenandeler ved legebesøk og andre tilbud. På et område som allerede gir store utgifter til de som tjener minst, er dette en økning som kommer til å merkes. Dette er også en sak som FFO jobber med, så også her bør vi gjøre felles sak.

Voksenopplæring:

Tilskudd til studieforbundene videreføres med en økning for prisstigning. Det betyr at de ekstraordinære midlene som ble gitt under pandemien videreføres. Fra kr 166 260 000 i 2022 til kr 171 165 000 i 2023

Skatt:

Fradrag på gaver videreføres på 25.000 kroner Her ble beløpet redusert fra 50.000 kr til 25.000 i statsbudsjettet for ett år siden. Nå skal det gjøres et arbeid for å vurdere nivået for dette fradraget, så dette vil det komme mer om neste år.

Bistand:

Regjeringen bryter løftet om 1% av brutto nasjonalprodukt til Bistand. Det nye bistandsbudsjettet tilsvarer 0,75 % av brutto nasjonalinntekt. Dette vil ha en betydning for all utviklingshjelp også til blinde og svaksynte og andre personer med funksjonsnedsettelse.

Norske myndigheter har avtale om at barn og ungdom med funksjonsnedsettelse skal prioriteres i UNICEF prosjekt. Likevel er det i statsbudsjettet foreslått en reduksjon på 50 millioner til FNs barnefond (UNICEF). Regjeringen reduserer også bistand til utdanning med kr. 270 millioner i 2023.

Tilsyn for Universell utforming av IKT:

Her er det bare foreslått å videreføres bevilgningen fra 2022 pluss prisjustering. Det betyr at de ikke får de nye ekstra stillingene som de trenger for å følge opp EUs webdirektiv som Norge har forpliktet seg til å følge. Det er uansett behov for en kraftig økning for å gjøre flere tilsyn, noe som også er anbefalt av Ytringsfrihetskommisjonen.

Grunn- og hjelpestønad:

Her foreslås det en liten prisjustering. Fra kr 1 555 200 i 2022 til kr 1 585 000 i 2023. Det foreslås også at de individuelle satsene prisjusteres, etter at de ikke har blitt økt noe de siste årene.

Norsk behandlingstjeneste for sansetap og psykisk helse (NBSPH)

Norsk behandlingstjeneste for sansetap og psykisk helse (NBSPH) har i sine budsjetter for neste år for lite penger til å kunne videreføre alle stillingene de har i år og det mangler 1,7 mill kr. Dette er en alvorlig situasjon for et nytt behandlingstilbud som det er stort behov for. I forslaget til statsbudsjett for 2023 er det ikke bevilget mer penger til denne tjenesten.

Aktivitetshjelpemidler:

Aktivitetshjelpemidler for funksjonshemmede over 26 år er videreført med samme sum som ble bevilget for 2022, med en justering for prisstigning. I samtaler med Arbeiderpartiet på Stortinget i dag ble det gitt uttrykk for at det er liten sjanse for at det kommer mer penger på denne posten. I år var de avsatte pengene brukt opp allerede i februar. Dette er i liten grad hjelpemidler som synshemmede får støtte til og f.eks. støtte til tandemsykler er ikke i denne posten. Dette er en av sakene som også FFO jobber med, så her regner vi med å gjøre felles sak.

Servicehund:

Det foreslås å øke bevilgningen med 3,6 mill. kroner som følge av økt behov for servicehunder. For 2023 foreslås en bevilgning på 9,4 mill. kroner.

Diskrimineringsnemnda:

Det foreslås at Diskrimineringsnemnda får, i tillegg til en justering for prisstigning, en økning i bevilgningen på kr. 1 mill. Våre erfaringer med nemnda er at de har alt for lang behandlingstid, spesielt på saker som trenger hurtigbehandling. Det er derfor behov for ytterligere bevilgninger. Dette er også en sak som FFO jobber med, og som bør gjøres til felles sak.

Likestillings- og diskrimineringsombudet:

Regjeringen foreslår en marginal økning på 2,4 prosent. Fra kr 49 040 000 i 2022 til kr 50 195 000 i 2023

Helt til slutt:

Blindeforbundet vil nå jobbe videre med budsjettforslaget. Vi vil skaffe oss full oversikt. Vi vil påvirke partiene på stortinget og delta i høringer i komiteene på stortinget.

Har du selv lyst til å lete i dokumentene, finnes de for nedlastning på regjeringen.no.