Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Gratulerer med farsdagen!

Du kjenner han kanskje best fra våre videoer hvor han går på feil buss, eller snubler borti sparkesykler. Sverre Fuglerud er ikke bare vår egen skuespiller ved behov, og seksjonssjef for samfunnskontakt, men han er også far og bestefar.

11. november 2022

Sverre holder sitt nyfødte barnebarn

Sverre holder sitt nyfødte barnebarn

Sverre har kun 1% syn, og er kategorisert som blind. Han er far til to voksne barn, en gutt og en jente, og har han blitt bestefar til to.

Sverres råd til foreldre

- Det er å være sammen med dem og være til stede er det viktigste, uansett om du ser eller ei, svarer Sverre.

Han trekker frem at barna i voksen alder mimrer tilbake til da de var små og de laget pizza med far. Dette er også et minne som barnas venner også husker godt. De gjorde det slik at Sverre laget deigen og barna la på pizzafyllet selv, slik fikk de velge akkurat det de ville ha på pizzaen sin.

Fra datteren var 5 år har hun alltid likt å gå med faren sin i fornøyelsesparker, og hun har alltid vært en dyktig kartleser og funnet frem. I bytte fikk hun is!

- Jeg sa aldri nei da hun spurte om is, forteller den is-glade Sverre muntert.

Sverre sa heller ikke nei da datteren som tenåring ville ha med pappa på kleshandel.
- Jeg var fasinert over gleden og entusiasmen over ting. Hun er flink til å bestemme seg og kjapp til det. Så det ble vel en del plagg betalt av far, mimrer Sverre.

Med sønnen ble det mange turer i skisporet, men han ble fort sprekere enn faren sin. Dette stoppet dem ikke fra å ta turer sammen. Sverre trekker igjen frem viktigheten av å være sammen med barna uansett hva en gjør, om det er å gå på shopping, ski, spille spill eller lese historier.

Sverre sitter i en sofa med barna Silje og Sondre på fanget. Alle tre smiler.
Et koselig fra barnas oppvekst: Sverre sitter i en sofa med Silje og Sondre på fanget.

Mer tilgang til sanger og historier

Utviklingen av teknologi og hjelpemidler fra da han selv var far, er stor.
– Vi hadde jo ikke smarttelefoner da ungene var små. Som bestefar har jeg nå mer tilgang til sanger og historier. Det er veldig mye mer i dag med apper og muligheter som ikke fantes den gangen. Den gangen måtte være spilt inn som skuespill eller lest inn som bøker. Eller skrevet i punktskrift, men det var en forutsetning for å få tak i det, forteller Sverre.

Fordommer

På spørsmålet om han har opplevd fordommer som blind far, er svaret ja.

- Det har jeg nok mange ganger. Man har jo trodd at det bare er mamma som ordner hjemme, også når det gjelder oppfølging av ungene.
Hvis du kler på ungene litt rart så vet jeg ikke om man tenker det er fordi jeg ser dårlig, eller fordi jeg er mann. Det er jo fedre som drar på ungene de rareste kombinasjoner uten at de behøver å se dårlig av den grunn, humrer Sverre.

- Jeg har jo gjort som andre foreldre til dels. Sittet i FAU på skolen, hatt forskjellige roller i støtteopplegget rundt ungene. Vært med på skiskyting, men det har ikke vært jeg som har kontrollert at de treffer skyteskiven. Jeg har alltid vært redd jeg skal rote meg uti skiløypene. På sånne områder er det veldig vanskelig å orientere seg, forteller Sverre.

Den blinde faren

- Jeg har jo vært han blinde faren, du blir jo alltid det på et hjemsted. Han blinde oppi veien. Alle andre blir jo moren eller faren til en eller annen, kommer det ironisk.

Foreldre til venner har vært nysgjerrige på hvordan det er hjemme hos dem. Hva gjør Sverre? Hva kan han få til? Han fikk høre en gang at noen fikk beskjed at det må klare en oppgave det vet de at han blinde Sverre Fuglerud klarer det.

Sverres råd til fremtidige fedre

Jeg er glad jeg har fått vært så mye sammen med ungene, hele veien fra de var nyfødte med bleieskift og nattevåk. Det er klart at en kanskje må gjøre det på en litt andre måter, men jeg syntes det har gått veldig bra, sier sverre og ler litt før han legger til at han kanskje ikke er den rette å spørre om det, og at en får spør ungene.

Ungene ble dyktige på å kommunisere, når du ikke ser ting så forteller de deg det. Så da bruker de ord i stedet.

- Mine barn har vært veldig flinke til å prate, det ser jeg også på barnebarnet som er 2 år nå. Hun flytter på ting slik at jeg ikke skal snuble i dem, og forteller meg hvor ting ligger. Det er slikt som barn tar veldig tidlig, sier den erfarne faren og bestefaren.