Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Mulighet for den gode samtalen og verdifull hjelp

I tider med uvisshet og engstelse vil Blindeforbundet være der for alle medlemmene. Ta gjerne kontakt ditt fylkeslag eller vårt medlemsenter. I tillegg vil du i denne saken finne nyttige linker til andre hjelpetiltak.

20. mars 2020

Elisabeth Kehlet er psykolog og en av våre egne.Hun har nyttige råd til deg som er bekymret.

Det er medlemmene som er grunnsteinen i organisasjonen - og vi ønsker å ta vare på hverandre. Blindeforbundet ønsker å gi deg som medlem råd og veiledning, og bidra til at du får den praktiske hjelpen du trenger.

Våre fylkeslag var raskt ute med en tekstmelding til medlemmene: «Kjære medlem. Håper alt står bra til med dere. Har du spørsmål eller bare ønsker å slå av en prat, så ring oss…», var og er budskapet.

Avlyste møter og aktiviteter

Alle årsmøtene til fylkeslagene våre er utsatt og landsstyremøtet som skulle vært avholdt i mars/april er delvis utsatt. Deler av dette landsstyremøtet gjennomføres på telefon.
All aktivitet, både lokalt og på fylkesnivå, er avlyst inntil videre. For noen kan det oppleves som stille og ensomt, men da kan telefonen være til hjelp.

Ta vare på psyken din

Det er vanskelig å la være å ikke tenke på korona-viruset i disse tider og eventuelle konsekvenser dette kan medføre for en selv, nær familie, økonomien, jobben osv. Det er ikke unaturlig å kjenne på hverken frykt, engstelse eller redsel. Vi må derfor passe på den mentale helsen vår.

Det å være stresset, være redd eller føle frykt over lang tid kan gjøre noe med deg. Kroppen er jo i alarmberedskap. Elisabeth Kehlet er psykolog i Sandefjord kommune og hun oppfordrer deg til å finne noen arenaer hvor du kan regulere stressnivået ned, slappe av rett og slett.

– Slapp av i kroppen, ta avspenningsøvelser, les en god bok, se en film, gå en tur i skog og mark. Det å finne og bruke dine avslapnings-arenaer er kjempeviktig nå, sier hun til Radio Z.

Det å konstant være stresset og engstelig gjør deg sliten og mer mottakelig for andre sykdommer. Elisabeth forteller at det ikke hjelper å ha høye skuldre og være redd nå, man må ta det som det kommer, og høre på de rådene som gis. Man blir bedre forberedt av å ikke bekymre seg.

Ringer rundt

I Hedmark bestemte nyansatte daglig leder i fylkeslaget, Terje Andreas Hoffstad, seg for å ringe alle medlemmene i fylket.
– De aller fleste setter veldig stor pris på at jeg ringer, forteller han.

Hoffstad gir de som ønsker det, informasjon om hvor de kan henvende seg om de trenger bistand. Men så veldig bekymret opplever han ikke at hedmarkingene er.
– «Det går bra med meg» sier de fleste når jeg ringer rundt, sier Hoffstad.

Kontakt med seniorene

I fylkeslaget i Oslo arrangeres det til vanlig seniorklubb hver uke, men denne er også stengt nå. Aktivitør Aud Stenberg ringer nå seniorene minst en gang i uken for å høre hvordan de har det.
– Jeg ringer rundt og slår av en hyggelig prat med dem rett og slett. Mange føler seg veldig isolert, så da er det godt å få en telefon og få noe annet å tenke på, forteller Stenberg.

Hun forteller videre at fylkeskontoret bistår de som ikke behersker internett så godt i å komme i kontakt med sitt lokale nabolag på Facebook.

I mange byer og tettsteder er det opprettet Facebook-grupper hvor man kan be om eller tilby hjelp. Kanskje trenger du noen å snakke med, hjelp til å handle eller forslag til aktiviteter du kan gjøre med barna? Aud refererer til initiativer som «Oslo hjelper Oslo», eller «Koronahjelpen Kristiansand».

Noen byer som har slike sider er Oslo, Stavanger, Kristiansand, Bergen, Trondheim, Hammerfest, Alta, Lillestrøm, Sandefjord og Hamar.

Ring oss
21 97 70 00

Hverdager 9-15

Frivillighetens Koronalinje

Norske Kvinners Santitetsforening, LHL og Nasjonalforeningen for folkehelsen har på oppdrag fra Helsedirektoratet opprettet Frivillighetens Koronalinje. Linjen er åpen hver dag mellom klokken 09-15, og blir betjent av frivillige rundt omkring i Norge som sitter og svarer på telefon i sine egne hjem. LHL er med å betjene denne telefonlinjen. Trenger du noen å snakke med så ring 23 12 00 80.

Trenger du hjelp til smarttelefon og apper?

Christian Thon i Blindeforbundet har support for deg som trenger hjelp med smarttelefon og ulike apper. Ring Christian på tlf 23215026 kl 9-15 mandag-torsdag. Han kan hjelpe med kontakter, SIRI, SMS, apper og mer.

Teknologinettstedet Smartja.no og appbilblioteket.no har nyttige forslag og tips til apper, som også tar hensyn til hvilken funksjonsnedsettelse du har.

Viktige telefoner

Ditt fylkeslag vil være tilgjengelig på epost og telefon, du finner kontaktinformasjon til alle våre fylkeslag her. 

Mental Helse har døgnåpen telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. De kan nås på 116 123. Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Ønsker du å skrive med noen, kan Mental Helses chat benyttes store deler av døgnet. Denne finnes på Si det med ord.

Har du akutte behov for helsehjelp, ringer du 113. Dersom du opplever et problem du trenger rask hjelp med, ringer du fastlegen din, eller 116 117 som er til nærmeste legevakt.

Rådet for psykisk helse sine nettsider finner du også nyttig linker til forskjellige steder der du kan få hjelp og informasjon.

Foreldresupport er en døgnåpen telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner som trenger hjelp, veiledning eller har behov for å lufte tankene sine med noen. Deres telefonnummer er 116 123 (tast 2).

Kirkens SOS har døgnåpent og telefonnummer er 22 40 00 40. Det viktigste Kirkens SOS kan tilby er et lyttende medmenneske, som gir støtte og trøst i møte med den smerten som formidles. På deres nettside finner du også en melding og chat-tjeneste.

Stiftelsen DAM har også en nettside med oppdaterte hjelpetiltak som finnes i frivilligheten i Norge. Mye av informasjonen i denne artikkelen er lånt fra dem. Har du sykdommer som diabetes, kreft, hjerte- og karsykdom, spiseforstyrrelser m.v. har organisasjonene satt i gang egne tiltak. Oppdatert informasjon om nyttige tilbud i frivilligheten finner du på Stiftelsen DAMs nettsider.