Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Resolusjoner vedtatt på landsmøte 2023

Norges Blindeforbunds har på sitt landsmøte vedtatt en rekke uttalelser, også kalt resolusjoner, om synspolitikk som skal sendes til ulike politikere og instanser.

3. oktober 2023

Portrettbilde av Olsen i mørk dress

Terje Andre Olsen er gjenvalgt som forbundsleder i Norges Blindeforbund frem til 2025.

Forbundsleder Terje Andre Olsen sier dette om betydningen av uttalelser:

- Poenget med uttalelser er at vi får frem meningene våre til beslutningstakere, og at de er vedtatt av landsmøtet. Det vil si at de har legitimitet som noe som er besluttet og forankret i en representativ mengde av medlemmene.

At det er vedtatt på landsmøtet betyr at det er Blindeforbundet som helhet som bestemmer det.

Her kan du lese uttalelsene fra landsmøtet: 

«Du kommer til å bli blind – det må du leve med»
Det er vårt liv – La oss bestemme over det selv!
Lukk øynene og bruk en berøringsskjerm!
Vi krever fullverdig opplæring for svaksynte og blinde elever!
Vi krever fullverdige elevkurs!
Vi venter fortsatt på tur – ikke isoler oss!

«Du kommer til å bli blind – det må du leve med»

Til: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol
Fra: Landsmøtet i Norges Blindeforbund, 21.-24. september 2023

Alt for mange har opplevd at en øyelege gir dem beskjed om at de mister synet, og at øyelegen ikke kan gjøre noe mer for dem.

Norges Blindeforbund, samlet til landsmøte på Hurdal syn- og mestringssenter 21.-24. september 2023, krever at det opprettes et ambulerende tverrfaglig team som umiddelbart oppsøker personer som nylig har fått, eller er i ferd med, å få nedsatt syn. Målet er rask rehabilitering og opplæring for å leve et aktivt og selvstendig liv.

Øyeleger som oppdager synstap, må ha mulighet til å henvise videre til et team bestående av ulike fagfolk med nødvendig kompetanse for å utarbeide en individuelt tilpasset rehabiliteringsplan. Målet med rehabiliteringsløpet er at personen skal takle tapet av syn, klare seg selv, ivareta familien og omsorgsroller, og ikke minst opprettholde kontakt med arbeids- og utdanningssted.

Et helhetlig rehabiliteringstilbud er avhengig av voksenopplæring i kommunene, en effektiv hjelpemiddelformidling og rehabiliteringskurs, som i dag tilbys ved Norges Blindeforbunds syn- og mestringssentre. I mange kommuner finnes det ikke et slikt tilbud. Et ambulerende team slik vi ber om vil kunne hjelpe den enkelte å komme raskt i gang med rehabilitering, finne riktige tiltak og gi anbefalinger til kommunene om hvordan de kan følge opp.

Dagens situasjon fører til at personer som mister synet ikke får nødvendig rehabilitering og opplæring til å mestre dagliglivet. Flere blir isolert, og mange i yrkesaktiv alder faller helt unødvendig ut av arbeidslivet. Et ambulerende tverrfaglig synsteam og individuelt tilpasset rehabilitering vil gi stor gevinst både for den enkelte og for samfunnet.

Det er vårt liv – La oss bestemme over det selv!

Til: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol
Fra: Landsmøtet i Norges Blindeforbund, 21.-24. september 2023

Norges Blindeforbund krever at alle svaksynte og blinde som har behov for praktisk bistand i dagliglivet skal ha rett til brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

BPA skal sikre funksjonshemmede lik rett til samfunnsdeltakelse, slik at de kan leve aktive og selvstendige liv. For svaksynte og blinde som har behov for assistanse i dagliglivet er BPA-ordningen en god måte å organisere dette på. BPA gjør det mulig å studere, stå i jobb, ta en joggetur, delta på dugnad, arrangere barnebursdag, være frivillig, reise på ferie, kort sagt; ha frihet til å bestemme over egne liv.

Likevel opplever mange svaksynte og blinde store utfordringer knyttet til hvordan ordningen praktiseres i dag. Mange må kjempe i årevis for å få innvilget BPA, mange får færre timer enn de har behov for, og mange kommuner avslår søknader om BPA med et omfang på mindre enn 25 timer pr. uke.

Vi krever rett til å velge at tjenester organiseres som BPA, uavhengig timebehov, alder og bosted. Det må legges stor vekt på den enkeltes vurdering av eget behov ved fastsetting av timeantall. Ordningen skal være egenandelsfri, og vi skal kunne ta med oss vedtak om BPA over kommunegrenser når vi flytter uten at ordningen revurderes.

Det er nesten to år siden NOU en selvstyret velstyrt (nr. 2021:11), ble levert til departementet. Mange av de forbedringene som må gjøres, trenger ikke vente på en stortingsmelding, men må gjennomføres raskt.

Lukk øynene og bruk en berøringsskjerm!

Til: Statsminister Jonas Gahr Støre
Fra: Landsmøtet i Norges Blindeforbund, 21.-24. september 2023

Norges Blindeforbund krever forbud mot utilgjengelige touchskjermer i betalingsautomater

Norges Blindeforbund, samlet til landsmøte 21.-24. september 2023, ber Regjeringen forby bruk av automater til betaling, og i forbindelse med helsetjenester, når disse er utformet slik at svaksynte og blinde ikke kan bruke dem.

Mange av oss svaksynte og blinde bruker smarttelefon og nettbrett. Disse er laget slik at de kan betjenes uten å se, da universell utforming er en integrert del av dem.

  • Mange av dagens automater er ikke utformet slik:
    På legekontor er det betalingsautomater der vi må taste personnummeret vårt og svare på spørsmål ved å trykke på en touchskjerm. Det er for mange umulig å finne ut hvor man skal trykke når man ikke ser, og mange må betale gebyr for å få faktura når vi ikke bruker automaten. Skal vi ha hjelp må vi gi ut personnummer til andre i lokalet der flere kan overhøre det.
  • Mange betalingsterminaler for betaling med bankkort er nå touchbaserte, og det er ingen måte å finne ut hvor tastene er når man ikke ser. PIN-koden har man ikke lov til å gi fra seg eller få andre til å taste. Dette fratar oss råderetten over egen økonomi.
  • I dagligvarebutikker er det rabatter til de som benytter selvbetjeningskasser. Disse krever at man trykker på riktig sted på en skjerm, noe som ikke er mulig slik de er utformet i dag. De fleste steder er det betjent kasse, men når vi ikke får tilbudene som andre kan få ved å bruke selvbetjeningskassene, tar man høyere pris av svaksynte og blinde fordi de er svaksynte eller blinde.

Dagens situasjon er diskriminering av svaksynte og blinde. Den utestenger oss fra å kunne betale på den måten som gir rabatt, og påfører oss dermed økte kostnader.

Vi krever fullverdig opplæring for svaksynte og blinde elever!

Til: Kunnskapsminister Tonje Brenna
Fra: Landsmøtet i Norges Blindeforbund, 21.-24. september 2023

Norges Blindeforbunds landsmøte 2023 er sterkt fortvilet over opplæringstilbud til synshemmede elever. Landsmøtet ber kunnskapsministeren sikre det pedagogiske innholdet og universell utforming av alle digitale læremidler gjennom oppdragsbrev og gode økonomiske rammer.

Pedagogisk innhold på elevkurs og i skolehverdag

Svaksynte og blinde elever er avhengig av å få et pedagogisk opplæringstilbud som retter seg mot å leve aktive og selvstendige liv. Dette inkluderer blant annet opplæring i ADL (aktiviteter i dagliglivet), opplæring i tekniske hjelpemidler og mobilitet. Svaksynte og blinde elever etterlyser også en bredere pedagogisk opplæring innenfor kroppsøving, seksualundervisning, matematikk og naturfag for å nevne noe. Dette er noe de aller fleste kommuner dessverre ikke har kompetanse på i dag, og vi ser det derfor som viktig og riktig at Statpeds verdifulle pedagogiske kompetanse brukes til opplæring av synshemmede elever på nevnte felter.

Godkjenning av digitale læremidler

Barn med synsnedsettelser blir utestengt fra undervisning fordi de ikke får relevante læremidler. Ved klage kan det ta flere år før det blir tilrettelagt. Da er eleven for lengst gått videre og mistet mye av opplæringen. Det må derfor komme på plass en godkjenningsordning for digitale læremidler.

Vi krever fullverdige elevkurs!

Til: Kunnskapsminister Tonje Brenna
Fra: Landsmøtet i Norges Blindeforbund, 21.-24. september 2023

Norges Blindeforbunds landsmøte 2023 er sterkt fortvilet over opplæringstilbud til synshemmede elever. Landsmøtet ber kunnskapsministeren sørge for at elevkursene til Statped blir lagt opp i henhold til punktene under.

Statpeds elevkurs

Dagens organisering og gjennomføring av elevkurs følger i for liten grad opp synshemmede elever.

Målgruppen er for snever, og gjelder kun elever som bruker eller har startet med opplæring i punktskrift. Mange sterkt svaksynte elever som ikke får opplæring i punktskrift, har også et stort behov for elevkurs. Til sammenlikning er målgruppen «elever med nedsatt hørsel», for hørselshemmede. Det samme bør gjelde for svaksynte og blinde.

Kursets varighet er kun to dager. Dette er for kort til at det gir en god opplæringssituasjon, og til å få med viktige fag. For at elevene skal få et reelt utbytte av kurset, vil det derfor være nødvendig med kurs på fem dager.

Statped må dekke alle utgifter forbundet med elevkurs, både reise, opphold og tapt arbeidsfortjeneste for foreldre som må være med. Det kan ikke være opp til kommuneøkonomi eller foreldrenes lommebok om elevene kan gjennomføre kurset. Dette handler om synshemmedes elevers framtid, og den kan det ikke settes en prislapp på.

Vi venter fortsatt på tur – ikke isoler oss!

Til: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård
Fra: Landsmøtet i Norges Blindeforbund, 21.-24. september 2023

Norges Blindeforbund krever utvidet nasjonal TT-ordning i hele Norge og administrert av NAV.

Den utvidede TT-ordningen startet som et prøveprosjekt i 2012 og er gradvis utvidet til større deler av landet. I dag gjelder denne med unntak av Rogaland, Akershus, Oslo og Vest-Agder. I Asker og Aurskog Høland får kun deler av innbyggerne delta i den utvidede ordningen, avhengig av hvor i kommunen man bor.

All erfaring fra de fylkene og regionene som er en del av ordningen viser at behovet er stort. Ordningen har sørget for at personer som før var avhengige av andre for å komme seg rundt i samfunnet, nå kan leve aktive og selvstendige liv. Dette må komme hele landet til gode.

Vi anbefaler at NAV administrerer den utvidede TT-ordningen

Vi ber om en felles behandling av TT-søknader, og NAV må administrere den utvidede TT-ordningen. NAV behandler i dag ordningen med arbeids- og utdanningsreiser på en effektiv måte, med stor tilfredshet hos brukerne.

I dag er det forskjell på behandling av søknader om TT-kort og Oslo Economics har avdekket store forskjeller i hvem som får TT-kort i de ulike fylkene. Vi har opplevd at personer som er blinde har blitt bedt om ny dokumentasjon på at de fortsatt ikke ser.

Omfanget må videreføres minst som i dag

Det er også meget viktig at ordningen minst videreføres på det nivået vi har i dag. Det vil si minimum 200 turer til alle brukere med stort behov for TT. Egenandelen må tilsvare det man betaler på kollektivtransport. Det bør i tillegg innføres en ordning med ekstra tildeling til svaksynte og blinde med omsorgsoppgaver, særlig foreldre.