Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

1 av 10 rammes av denne sykdommen

Dette er symptomene du bør ta på alvor, og slik kan du forebygge den nye folkesykdommen.

Tørre øyne har gått fra å være et problem først og fremst hos den eldre generasjonen, til å bli en hyppig tilstand også blant unge mennesker. Kvinner rammes oftere enn menn, men på grunn av mye skjermbruk, luftforurensing, kosmetikk og kontaktlinser, ser ekspertene nå en negativ trend i befolkningen.

Martin Urnes (31) fra Sveio, er en av flere unge som er blitt rammet av sykdommen de siste årene. Da han i 2020 stadig kjente på røde og irriterte øyne, søkte han hjelp fort.

– Jeg har alltid hatt tilnærmet perfekt syn, og aldri hatt behov for verken briller eller kontaktlinser. Men da jeg for fire år siden begynte å kjenne direkte smerte i øynene, tok jeg raskt kontakt med lege.

– Dessverre var det ikke før i fjor vinter, at jeg fikk et endelig svar. Det er derfor viktig for meg å være åpen om sykdommen, i tilfelle det kan være til hjelp for noen andre.

Martin smilende med briller
Martin vil øke bevissthet rundt tørre øyne, og oppfordrer alle til å sjekke synet sitt ved eventuelle plager.


Den nye folkesykdommen

Ekspertene anslår at 1 av 10 har tørre øyne, og at blant dem over 70 år har opp mot halvparten tørre øyne. Tørre øyne skyldes svekket tårefilm, som kan komme av for lav tåreproduksjon eller for høy fordamping fra øyets overflate. Det er en betennelsessykdom, og med gradvis mer ustabil tårefilm, øker betennelsen og skader dermed øyets overflate.

Vanlige symptomer er tørrhet, irritasjon, kløe, følelsen at du konstant har noe på øyet, ubehag ved skjermbruk eller rennende øyne. I Martins tilfelle, føles øynene konstant tørre, så han er avhengig av å ha øyedråper tilgjengelig til enhver tid.

– Jeg drypper jo en del – hvert fall en gang i timen. Hvis jeg utsettes for ekstra tørr luft, for eksempel hvis jeg skal ut å fly, kan det skje hyppigere også.

Nærbilde av et øye som dryppes med øyedråper
Drypper flere ganger om dagen: - Jeg drypper heller en gang for mye, enn en gang for lite, sier Martin.


– Hvorfor drypper du så ofte?

– Det skal utrolig lite til for at øynene mine blir irriterte, så det er mest for å forebygge. Ringvirkningene er utrolig store, så jeg prøver å ta de forholdsreglene jeg kan for å beskytte øynene mine mest mulig, sier han og peker på brillene sine.

– Jeg bruker blant annet disse brillene som holder på fuktighet, samtidig som de beskytter mot vind og støv. Fuktkammeret er festet med små magneter, og kan lett fjernes. De har hjulpet meg mye i hverdagen.

Martin viser fram et par spesialbriller. De sitter helt tett til hodet når han har de på.
Fuktbriller: Disse spesiallagde brillene beskytter mot vær, vind og støv.


Krever mye planlegging

Martin forteller at han alltid har tilbragt mye tid utendørs, og jobbet i et variert miljø der øynene har blitt utsatt for mye vær, vind og støv. Han mener at dette er hovedgrunnen til at han sliter med tørre øyne i dag.

– Det er selvsagt litt synd å tenke på, men jeg prøver jo å gjøre det beste ut av situasjonen, selv om det krever mye planlegging i hverdagen.

– Den største utfordringen er egentlig at jeg ikke kan gjøre det jeg vil, uten å måtte tenke på hvilke konsekvenser det vil gi. Tar jeg meg en lengre sykkeltur for eksempel, og jeg får litt motvind i øynene, kan jeg slite med irritasjon i flere dager etterpå.

Martin klør seg i øyekroken
Røde og irriterte øyne: – Jeg kunne ofret både en arm og et bein – jeg kunne til og med solgt leiligheten min for å ha et normalt syn sier Martin.

– Har det vært vanskelig å være åpen om sykdommen?

– Nei, egentlig ikke – og jobben har vært utrolig flinke til å støtte og tilrettelegge for meg hele veien. Selvfølgelig, disse brillene kan være litt pinlige å ha på av og til, men nå bryr jeg meg helt ærlig ikke lenger, sier Martin og ler.

Takker øye-eksperter

Det skulle ta tre år fra Martin tok kontakt med lege, til han fikk en endelig diagnose. På veien var han innom en rekke øyespesialister, men det var ikke før han ble henvist til Tørreøyneklinikken at han fikk tilstrekkelig hjelp.

– Sykdommen har blitt betraktelig bedre etter jeg fikk hjelp. Jeg har blant annet hatt en rekke lysbehandlinger, som har fungert veldig bra.

– Hva betyr synet ditt for deg?

– Mye. Jeg kunne ofret både en arm og et bein – jeg kunne til og med solgt leiligheten min for å ha et normalt syn.

– Har du noen råd eller tips til andre med tørre øyne, basert på egen erfaring?

– Forebygg det du kan, og unngå aktiviteter som du vet kan gi konsekvenser senere. Om du sliter med røde og tørre øyne over en lengre periode bør du oppsøke spesialist med en gang. Her anbefaler jeg Tørreøyneklinikken på det varmeste – jeg er supertakknemlig for hjelpen jeg har fått der.

Martin kommer syklende gjennom skogen
Takknemlig: Etter hjelp fra Tørreøyneklinikken har sykdommen til Martin endret seg til det bedre.

Sist oppdatert: 24. mai 2024