Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

David har keratokonus, lar seg ikke stoppe av øyesykdommen

Etter et basketak ble David Ulfengs øyesykdom helt tilfeldig oppdaget. Lørdag kveld: David er på byen i Fredrikstad og havner i et basketak. Søndag formiddag: David sitter i sofaen hjemme og opplever at blikket flimrer når han ser på pc-en.

— Jeg var overbevist om at voldsepisoden var årsaken til at jeg plutselig ikke klarte å fokusere og manglet sidesyn. Men legen på sykehuset var uenig og konstaterte at jeg hadde båret på øyesykdommen keratokonus i flere år, forteller David Holme Ulfeng (27).

Personer med keratokonus opplever at hornhinnen blir tynnere, og at den til slutt kan briste. I tidlig stadium kan man korrigere sykdommen med spesielle kontaktlinser eller ved et kirurgisk inngrep. Men ingen av disse alternativene har fungert helt for David. Legene fortalte at han var avhengig av en ny hornhinne – fra en donor – for å redde synet på høyre øyet.

Dårlig dybdesyn

— Operasjonen skjedde på Ullevål sykehus i november, og jeg er glad for den fine oppfølgingen jeg har fått. Det jeg har sett mest fram til er å få gjort noe med mitt utrolig dårlige dybdesyn. Hvis jeg skal tenne på et stearinlys har jeg tidligere bommet med fem centimeter, forklarer David.

— Hvordan har du da fått til akrobatikk på alle slags apparater?
— Ved at jeg holder meg til stanga og ikke hopper rundt, slik andre som holder på med sporten «street workout» gjerne gjør. Mangel på dybdesyn gjør at jeg heller aldri har fått tatt sertifikatet, for det er så vanskelig å bedømme avstand.

GLAD GUTT: — Jeg må forholde meg til mangel på dybdesyn, men det er mye jeg kan gjøre ut av livet likevel, sier sympatiske David Holme Ulfeng. Les intervju med David i lenken under her.

 

Tar alt som det kommer

På Davids Facebook-side mangler det ikke på heftige bilder av den råsterke 27-åringen. Tusenvis av timers trening ligger bak. 
— Alt er litt tilfeldig. Jeg så noen innslag med denne sporten på Youtube da jeg var 25 år gammel. Jeg bestemte meg der og da for å ta tak i livet mitt og for å ha noe meningsfylt å gjøre på fritiden. Målet er å hjelpe ungdom med litt tøff bakgrunn, fordi jeg hadde selv mine utfordringer å slite med, sier David.
— Hva tenker du om dine egne synsutfordringer?
— Øyesykdommen min ble oppdaget ved en tilfeldighet, og jeg tenker at jeg har vært heldig med hjelpen etterpå. Fremdeles er dette i startfasen etter hornhinnetransplantasjonen. Akkurat nå føler jeg at jeg kanskje ser ti prosent bedre enn før. Det er fortsatt litt krevende.

— Er det rart å tenke på at du har fått hornhinnen fra et annet menneske?
— Nei, det tenker jeg ikke på. Jeg blir tett fulgt opp av Ullevål sykehus, og tar alt som det kommer. Uansett gjelder ett motto: Å forsøke å være den beste versjonen av meg selv!

Laster...
laster...

Slik fikk David hjelp

Keratokonus er en tilstand der hornhinnen har en mer spiss form enn vanlig. Dette medfører nærsynthet og skjev hornhinne. I de fleste tilfeller kan man oppnå godt syn med briller eller linser. I noen tilfeller kreves inngrep, enten i form av at hornhinnen «herdes» (cross-linking), implantasjon av plastringer i hornhinnen, eller – som med David Ulfeng – en ny hornhinne fra en donor. Davids nye hornhinne kommer fra en donor som døde maks fire uker før operasjonen. Imidlertid er det i Norge i dag mangel på donorhornhinner, og et betydelig antall må derfor importeres.

— Omkring 30 prosent av hornhinnene som transplanteres ved Øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus må importeres, sier overlege Liv Drolsum ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

Det var Drolsum som opererte David i november. Hun forteller at selve operasjonen er relativt ukomplisert og tar rundt 45 minutter. Etterpå kan pasienten reise hjem.
— Alternativet til å få ny hornhinne er ofte et liv som sterkt svaksynt eller blind, sier hun.

Da David ble operert brukte Drolsum og hennes team en lasermaskin som kuttet vekk den gamle hornhinnen, før donorhinnen ble sydd på. Lasermaskinen gjør at matchen mellom donor og mottaker blir så god som mulig. En transplantert hornhinne kan vare i opptil 40 år, men gjennomsnittet ligger på 15–20 år.

Sist oppdatert: 13. mars 2018