Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Livsendring ble til forfatterskap

I livets kanskje mest utfordrende periode, i de berømmelige tenårene, begynte Thomas Rannstad Haugen (38) gradvis å miste synet. Mange tanker og følelser har han hatt, og behovet for å sette ord på dem har resultatet i forfatterskap. Thomas har Retinitis pigmentosa (RP).

I det identitet skal på plass og en skal finne seg selv snus virkeligheten på hode for Thomas. I 12-årsalderen forstår han at ikke alt er som det skal med synet. Etter mange undersøkelser ble retinitis pigmentosa (RP) påvist. Som oftest for de med RP er det mørkesynet som forsvinner først, også for Thomas. Han opplevde at lekekameratene gikk fortere, fant ting raskere, og snublet ikke like mye.
– Det var veldig flaut, og veldig vanskelig, tungt å kjenne på annerledesheten, forteller han i et intervju med Radio Z.

I dag er Thomas blind. Han er bosatt på Ås i Akershus med kone, to gutter på henholdsvis 6 og 4 år, og har førerhunden Diva.

I tillegg til lek med ungene, og engasjement i lokalpolitikken, er det fotballen og Vålerenga som ligger han hjerte nærmest.

Laster...
laster...

Vendepunktet

Det dukket opp tunge tanker og mange spørsmålet når realitetene gikk opp for han når synet sviktet, spesielt om hvordan livet skulle leves. Det er ingen klisjé mener han at vendepunktet ble når Blindeforbundet sendte en rehabiliteringskontakt på hjemmebesøk for å fortelle om mulighetene. Og som mange andre, var dette første gang Thomas møtte en annen synshemmet.

Bok om livsmestring

Etter å ha kjent på skamfølelse, tanker om hvordan livet skulle leves, og usikkerhet om det å skulle få barn, har han hatt et stort behov for å sette ord på det hele. Han startet med å skrive, etter hver dele på sosiale medier, og nå en helt egen bok, «På innsiden av et litt annerledes liv». Thomas vet at det har vært godt å snakke, og godt å skrive.
– Jeg har fått sett tilbake, forstår meg selv bedre nå.
Usikkerheten rundt det å velge å få barn med en mulig arvelig øyesykdom vier han et helt eget kapittel, et kapittel det har vært tyngst å skrive også;
– Bare det å kunne være far som blind var vanskelige spørsmål, kommer jeg til å klare å mate barna mine, skifte bleie, og hvordan er det for dem å ha en far som ikke ser, forteller Thomas.
Realiteten ble ikke slik!

Thomas står lent mot en vegg utenfor Helsedirektoratet.

Boken beskriver han som en innfallsvinkel for å forstå.
– Boken er for oss som ser dårlig, familiene våre, vennene, og fagfolk som jobber med oss.
Boken kan bestilles i svartutgave på www.forlagshusetivestfold.no. Lydutgave og punktutgave kan fås hos www.nlb.no.

Sist oppdatert: 2. oktober 2019