Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Øyehulen - et etterlengtet laboratorium

Med støtte fra Norges Blindeforbund har øyekirurgene i Norge fått et førsteklasses treningsrom i kjelleren på Ullevål sykehus. Her er det ikke muskler som skal trenes, men fingerferdigheter under mikroskop.

Tekst: May Britt Haug. Foto: Pål Andresen

- God forberedelse og mye trening er essensielt for pasientens sikkerhet, forteller Pål Andresen.

I øyehulen ved Oslo Universitetssykehus har de byttet ut druer med silikon- og griseøyne for at du og jeg som pasienter skal føle oss enda tryggere.

I over ti år har det vært jobbet med tanken om å få på plass en øvingslabb i Norge. En av de viktigste pådriverne har vært øyelege Pål Andresen, overlege og netthinnekirurg ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

- Det har vært et stort løft for avdelingen å få dette plass. Dette er første gang i Norge, sier Andresen som gledelig viser frem øyehulen.

Topp moderne utstyr ... og griseøyne

Andresen har all grunn til å være stolt.

Øyelegene har trent på sine kirurgiske ferdigheter også tidligere, men da måtte de ut i verden for å få en tilsvarende opplevelse. Her til lands har de brukt druer og andre ulike materialer under mikroskopet for å simulere øyeoperasjoner. I tillegg har de hatt en datasimulator, men denne er utdatert og ikke lenger mulig å reparere.

Det er topp moderne utstyr på labben ved landets største øyeavdeling. Her skal alt være så identisk en operasjonsstue som mulig. Det gjelder også de hygieniske og sikkerhetsmessige forholdene. Her er en vaskestasjon til preparering og koking av utstyr, kjøleskap til oppbevaring av griseøyne, mikroskop og klær til å gjennomføre operasjoner.

For de bruker faktisk griseøyne. Til gitte datoer får de levert ferske griseøyne fra et slakteri. Grisens øye er likt vårt, og derfor forholdsvis realistisk å jobbe med. Øynene bør være dagsferske for at de skal kunne benyttes. Øynene til grisen er unge, så man får naturlig nok ikke aldersrelaterte sykdommer som for eksempel grå stær, men for å simulere dette putter man de litt i mikrobølgeovnen først.

- Å trene på koordinasjon og teknikk er uvurderlig. Det å få øve seg på et ekte øye, få erfaring med håndtering av øyevevet og å kunne teste ny operasjonsteknikk er fantastisk, sier Andresen med faglig stolthet.

På labben er det også øvingshoder med silikonøyne. Øynene har ulike øyesykdommer, slik som øyeskader, skjeling, grønn stær og grå stær. Stort sett alle operasjoner i øyet skjer i et mikroskop. Labben har to mikroskop og store, avanserte maskiner som brukes til operasjoner, som skader på linsen og netthinneløsninger.

En oransj maske som kalles et øvingshoder , sammen med seks silikonøyne med ulike øyesykdommer, bl.a. grå stær.

Øvelse gjør mester: På labben har de øvingshoder med silikonøyne med ulike øyesykdommer, bl.a. grå stær.

- Øyet er et uhyre komplisert organ og øyefaget er mye større enn man kanskje tror. Det opereres med ørsmå instrumenter, ett i hver hånd, og i tillegg to pedaler med et mylder av knapper.

Det er aldri slik at en uerfaren kirurg står ved operasjonsbordet alene, det er alltid med en svært erfaren kirurg. Likevel er en øvingslab som dette gull verdt.

Takker Blindeforbundet for støtte

Andresen mener han ikke hadde fått realisert labben uten støtte fra Blindeforbundets forskningsfond.

- Å kunne vise til støtte fra Blindeforbundet gjorde det lettere for meg å argumentere overfor ledelsen på sykehuset og legemiddelindustrien om midler. Vi har kunnet anskaffe mye dyrt utstyr.

- Øvingen gir et svært realistisk bilde av kirurgi, og vi ønsker øyeleger fra hele landet hjertelig velkomne, forteller Andresen.

 

Støtt vårt arbeid

Din gave går til forskning og gode omsorgstilbud for mennesker som har mistet synet.

Sist oppdatert: 15. april 2024