Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Sjekk synet ofte!

Oppfordringen kommer fra Christian Sørland. Det var han selv ikke påpasselig med da han var ung, og angrer sterkt på det i dag.

Tekst: Gro Wessel–Berg Aasgaard

Han fikk beskjed om at han hadde fått diabetes 1 da han var 18 år, men ignorerte varsler om å sjekke synet.

– Jeg hadde gått en stund med symptomer, og tok det ikke så alvorlig som jeg burde. Jeg ville være en i gjengen og være med på alt som var moro. Så jeg behandlet ikke diabetesen på en god måte, og gikk i flere år med for høyt langtidsblodsukker. Som igjen resulterte i senskader. Blant annet i øyet. Jeg var ung og dum, forteller Christian til Blindeforbundet under et seminar i april om diabetes retinopati.

Christian Sørland sitter i en lenestol, han har filterbriller

Da Christian fikk diabetes som ung mann tenkte han egentlig ikke så mye over det. Han satte insulin slik som han fikk beskjed om, men var ikke flink nok til å måle blodsukkeret og følge med på at det var på et jevnt nivå.

– Det var ofte slik at jeg fikk veldig høye topper som igjen førte til at langtidsblodsukkeret ble for høyt, over 10. De måler på en annen måte i dag enn den gang. Jeg klarte rett og slett ikke å ta det seriøst. Jeg hørte jo at ting kunne skje, men som ung tenker man at det skjer ikke meg, forteller Christian videre.
Men det skjedde Christian likevel. I 2012 var han nybakt pappa. Datteren var 6 måneder gammel, og han opplevde noe veldig dramatisk.
Alvoret gikk brått opp for ham.

– Jeg skulle stelle meg på badet før jeg skulle ut med noen venner. Plutselig fikk jeg blødninger på begge øynene. Jeg fikk panikk, kontaktet legevakt og ble sendt til Arendal. Der fikk jeg beskjed om at blødningene medførte operasjon fordi skadene på øynene hadde kommet for langt. Jeg hadde ikke tatt hensyn til dette tidligere og sjekket slik jeg burde. Jeg hadde fått noen hint innimellom om at det kunne være lurt. For meg var det helt utenkelig at det kunne skje, sier Christian.

Christian ble operert på høyre øye på Ullevål i 2013, og fikk vitrektomi*. Det gikk greit, og laser måtte til på de blodårene som hadde skadet blant annet sidesynet og mørkesynet.

– De klarte å redde skarpsynet mitt. Jeg hadde litt grå stær i tillegg. Så skulle jeg inn og ta det andre øyet i 2014. Skaden satt litt mer fast på det venstre øyet.

Christian tenkte at denne operasjonen også kom til å gå greit, og det gjorde det til og begynne med. Men så kom han hjem, og en morgen da han kikket ut av vinduet var det helt svart på det venstre øyet.

– Det var netthinneløsning. Det bar tilbake til Ullevål for å prøve å redde den, men det gikk ikke så da mistet jeg synet på det øyet. Det var et resultat av diabetes retinopati at dette skjedde, forteller Christian.
For to år siden kom Christian i kontakt med Blindeforbundet og Hurdal Syn– og mestringssenter.

– Jeg gikk og dunket bort i ting og hadde blåmerker på leggene og kutt i panna. Det var helt normalt for meg, men en flink saksbehandler i NAV sendte meg til hjelpemiddelsentralen hvor jeg fikk flere hjelpemidler. De satte meg videre i kontakt med Blindeforbundet som inviterte meg på intro– og kartleggingskurs på Hurdal. Jeg tenkte først da jeg kom opp dit at dette ikke var noe for meg, jeg ser jo! Så skjønte jeg der oppe at de aller fleste har litt syn. Det har vært helt fantastisk å møte andre i samme situasjon, og å lære å bruke hjelpemidler – en kjempeopplevelse! Sier han entusiastisk.

I dag har Christian ikke syn på det venstre øyet, ingen sidesyn og han er totalt blind når det er mørkt ute. Den grå stæren har forverret seg, og han ser dårligere enn han gjorde for ett år siden. Han er likevel en aktiv mann som setter seg hårete mål.

– Min samboer og jeg gikk til toppen av Gaustatoppen. Det var en fantastisk tur. Det gikk greit oppover, men det er litt vanskeligere når man ikke har dybdesyn å gå ned igjen. Så det tok lengre tid å gå ned enn opp, ler Christian. – Det var en utrolig opplevelse, og nesten så tårene rant da vi kom ned og jeg hadde klart det.

I fritiden liker Christian å gå turer, han snekrer og i fjor bygde han terrasse.
– Den ble nesten rett, helt utrolig, humrer Christian.
– Vi har stor hage og jeg liker å holde på der. I tillegg går jeg på treningsstudio. Og så er det selvsagt familien jeg tilbringer mye tid sammen med.

Christian gjentar til slutt innstendig oppfordringen om hvor viktig det er å sjekke synet. For alle, men særlig for de som diabetes.
– Synet har du til du mister det, rett og slett. Husk å sjekke synet ofte!

*Vitrektomi er kirurgisk fjerning av øyets glasslegeme (corpus vitreum)

Sist oppdatert: 4. september 2022