Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Fotografering

Selv om fotografering kan være en synskrevende aktivitet, er det mange synshemmede som har stor glede av å fotografere. På samme måte som for normaltseende, er det hyggelig å forevige begivenheter og turer. I tillegg er det mange som i mange sammenhenger føler at de går glipp av mye av det andre opplever av synsinntrykk. Da kan det være en god idé å fotografere og så se på bildene senere, gjerne da ved hjelp av optiske hjelpemidler eller forstørrende TV. I det følgende kommer noen enkle råd for valg av kamera og for hvordan bildene kan tas slik at de blir tydelige og lette å se.

Mange synshemmede har funnet det nyttig å bruke digitale kameraer som alternativ til kikkerter. Ved hjelp av zoomfunksjonen kan du zoome deg inn på skilter, skjermer m.m. og lese teksten. Det er mulig å bruke kameraene på dagens mobiltelefoner. Enda bedre er det å bruke et digitalt kamera med stor optisk zoom (10-20 ganger) når en skal fotografere. Etterpå kan en benytte kameraets digitale zoom for å få ytterligere forstørrelse. Samme teknikk kan benyttes under forelesninger og foredrag. Da kan fotografering av presentasjonene foran i salen også i stor grad erstatte notater.

Finne et kamera som egner seg for deg

Lytt til råd fra synshemmede som fotograferer og fra butikkpersonalet.

Det er i dag kompaktkameraer som har automatisk innstilling av blenderåpning og automatisk fokusering. Dette vil være en fordel for de fleste.

Med zoom-funksjon kan motivet trekkes nærmere. Vurder om dette er viktig for deg.

Dersom du ønsker å gjøre noe ekstra ut av det å ta bilder, kan et speilreflekskamera være aktuelt. Et slikt kamera gir mange muligheter og fine bilder.

Få med ønskede detaljer når du fotograferer

Bruk god tid. Ved å gå nær motivet vil detaljene komme bedre fram. Dersom det ikke er mulig å komme nær, vil et kamera med zoom-funksjon være en fordel.

Bruke lyset til å ta gode bilder

Ta bilder om morgenen og kvelden. Du kan da få spennende lys- og skyggevirkninger som blir annerledes enn bilder tatt midt på dagen.

Ta bilder med sola litt fra siden. Du får da fram skyggevirkninger som gir kontraster i bildet.

Ta bilder etter regnvær. Solskinn like etter regn gir et klart og skarpt lys som ofte gir gode bilder.

Plassere og stille inn kamera

Bruk god tid. Benytt kamerastativ, evt. kan du legge kameraet mot noe som står støtt.

Ved litt mer avansert landskapsfotografering anbefales å bruke søkeren aktivt og undersøke motivet godt. Gå gjennom søkeren bit for bit også på sidene. Forsøk så å danne deg et helhetsbilde og vurder om bildet vil bli bra.

Sist oppdatert: 24. juni 2015