Sportsfiske

Finne snelle som egner seg for synshemmede

Åpen haspelsnelle med ”autocast” egner seg godt for synshemmede. ”Autocast ” er et system som gjør at senen legger seg til rette under en tapp hver gang du sveiver inn.

En lukket haspelsnelle av god kvalitet er bra for nybegynnere. Disse er enkle å kaste med og hvis du holder stangen slik at du kan la snøret gli mellom pekefinger og tommel når du sveiver inn er det liten sjanse for at noe galt kan skje.

Multiplikatorsnelle fungerer bra for viderekomne. Den er særlig egnet for fiske fra båt, røyedrag og dorgefiske.

Forberede fisketuren

Gjør unna mest mulig av forberedelsene mens du er hjemme og kan bruke luper, lamper og lese-TV som ikke er tilgjengelig ute i naturen.

Finne en god og sikker fiskeplass

Snakk med kjentfolk og få tips.

Bruk brygger med stoppkanter, for eksempel jernbanesviller.

Mange steder er det nå laget spesielle fiskeplasser for funksjonshemmede.

Bruk plasser der du er trygg og kjenner elve- eller sjøbredden og bunnforholdene. 

Fiske i skumring

Bruk hodelykt av god kvalitet for å komme gjennom skogen. Dersom du har en diagnose som innebærer nedsatt mørkesyn, kan slike lykter dekkes av NAV

Få den tynne senen gjennom stangringene og feste den i sluken

Vikle senen flere ganger rundt tannpirkeren. Senen er da lettere å styre og føle enn ved bare å holde i senen. Finn stangringen nærmest snella og tre tannpirkeren gjennom denne og så de andre ringene. Når du skal finne og feste senen i seneinngangen på sluken, kan du spikke tannpirkeren svært tynn ytterst. Du kan også bruke en tynnere gjenstand enn en tannpirker.

Sveive inn når du har fått napp

Snu deg 45 grader fra til nappet. Stanga gjør da mye av jobben ved innsveivinga. Reguler styrken på bremsen (på snella) etter motstanden fra fisken.

Følge med på duppen når du fisker med dupp

Mange som har en synsrest vil kunne følge med duppen ved hjelp av en kikkertbrille for avstandsbruk.

Velg lett synlige dupper, for eksempel hvit dupp. Det finnes også «refleksgule» dupper.

Det er lettere å se duppen når den er nær land enn langt unna. Dette kan utnyttes ved at du fisker mest om kvelden da fisken ofte går nærmere land.

Fiske med dupp og våtflue

Sett duppen i enden av sena, gjerne på en «fortom» som er like lang som stanga. Fest flua 30 cm fra duppen. Du kan fordele fluene med ca 30 cm mellomrom. Fluene kan enten festes direkte på sena (knyt hardt slik at kroken kommer ned i vannet) eller i en liten opphenger. Egner seg både i elv og i stille vann. Ved fiske i elv er det viktig å sveive inn umiddelbart etter kastet.

Fiske med våtflue fra båt

Metoden over kan også brukes ved dregging etter båt. Fungerer da også godt uten duppen i enden.

Klarer ikke/liker ikke å feste levende mark på kroken

Jigg er en spesialkrok (ofte med skarp farge) som sammen med et agn i et gummiaktig stoff erstatter krok og mark.

Det er laget naturtro kunstig mark (Gulp/softbait) som egner seg for meitefiske. «Markene» selges i forskjellig lengde (2,5, 5 og 10 cm).