Brød- og kakebaking

Skille plommen fra eggehviten

Bruk en eggskiller. Hviten renner forbi,  mens plommen blir liggende igjen. Ta plommen i hånden for å kontrollere at den er hel.

Tøm egget i hånda, plommen blir liggende igjen, hviten has i bakebollen.

Smøre former

Bruk fingrene til å smøre med, peke- og langefinger for å komme til i hele formen.

Ta et kaffefilter, tre hånden inni og ta en klump med smør/margarin. Smør deretter formen. Vreng av kaffefilteret og kast det.

Bruk formfett. Dette er å få kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Hold da i formen og beveg den rundt mens du sprayer.

Få en smidig deig

Bruk olje i stedet for mel når du f.eks. skal kjevle eller kna deigen på kjøkkenbenken.

Heve deigen

Ha litt vann oppi badekaret/oppvaskkummen og la deigen stå der  å heve.

Dele deigen i like store deler

Mål opp like deler ved bruk av kjøkkenvekt med tale.

Unngå søl på bordet

Overfør deigen direkte fra bakebollen til formene.

Unngå å brenne seg ved heving av deig i stekeovn

Sett formen i kald ovn. Sett stekeovnen på ca. 50 grader og la formen stå i 20-30 minutter.

Unngå å brenne seg ved steking av brød

Sett risten og brødformene inn i ovnen mens den er kald.

Vite når de er ferdige

Kjenne etter om det lukter godt stekt når brødene ifølge klokka er omtrent ferdig stekt. 

Ved å banke forsiktig på brødet, vil en med litt erfaring kunne høre om det er ferdig stekt.

Bake brød

Bruk en brødbakemaskin. Da kan du fylle maskinen med de aktuelle ingrediensene og stille inn når du ønsker at brødet skal være ferdig. Ved hjelp av denne kan du f.eks. ha ferskt brød til frokost.

Piske krem og lage eggedosis

Når du starter piskingen har røren en plaskende lyd. Når denne lyden avtar og ikke lenger høres, er røren ferdig. Rør og kjenn om den har riktig konsistens.

Dele kakebunn i to (vannrett i midten)

Bruk et fat med 2-3 cm høye kanter. Legg kaken på fatet og skjær vannrett slik at kanten på fatet styrer kniven.

Ta krem/glasur på kake

Sett på kakeformen (ringen) igjen og ha bakepapir under. Ta på krem. Ringen beholdes til kremen er stiv.

Legge krem/glasur glatt og jevnt utover kaken

Dra kremen/glasuren utover med en deigskrape.

Vite hva som er i posen ved bruk av poseingredienser ved baking

Smak eller kjenn på innholdet for å ta rett pose. Klyp evt. på posens emballasje.

Holde oversikt over hjemmelaget syltetøy

Merk glassene med punktskrift: hvilken bærsort, dato og år.

Fjerne kjernehus i epler

Del eplet i to. Bruk en teskje til å ta bort kjernehuset, og kjenn etter om det er tatt vekk. Du kan også bruke et eget verktøy til fjerne kjernehuset. Dette finnes i noen dagligvarebutikker og de fleste kjøkkenbutikker.

Unngå å få hår i maten

Bruk hodeplagg ved matlaging.

Hjelpemidler finner du på www.adaptor.no

Vil du ha flere råd og tips om å leve med synshemming?

Da bør du melde deg på en av våre rehabiliteringskurs, som er helt gratis, inklusive reise og opphold.

Vil du se alle tipsene samlet i et hefte?

Last ned 1000 tips fra synshemmedes hverdag her (Pdf, 6 Mb), og skriv den ut.