Koke og skrelle poteter, og annen koking

Vite om alt potetskallet er skrelt av

Skrell først en hel runde på langs av potetene. Skrell deretter hver halvdel. Skrell hele tiden mot deg, og kjenn etter med fingrene om alt er skrelt av. Til festbruk er det også noen som bruker forstørrende TV for å kontrollere at alt skrellet er av.

Unngå å brenne deg når du heller ut vannet av kokte poteter og grønnsaker

Kok potetene/grønnsakene i en etasjekjele/hullkjele. Etter koking løftes hullkjelen ut slik at vannet renner av og ned i den store kjelen.

Unngå å brenne deg når du skreller

Unngå problemet ved å skrelle potetene før koking.

Unngå at pasta kleber seg

Ha litt matolje, margarin eller smør i vannet ved koking.

Vite når vannet eller melken koker

Bruk Buldrebassen. Metallplaten gir en klaprelyd når vannet/melken kommer til kokepunktet.

Unngå at det koker over og unngå søl

Bruk kjelelokket Kokeblomst, som forhindrer at maten koker over. Lokket fungerer både når du koker pasta som skummer relativt mye, og når du koker melk

Bruk store kjeler.

Unngå at melken koker over

Like før melken koker over blir det stille i kjelen. Bruk hørselen og lytt. OBS: det koker fort over!

Smør de øverste centimeterne av kjelen med smør eller annet fett.

Hjelpemidler finner du på www.adaptor.no

Vil du ha flere råd og tips om å leve med synshemming?

Da bør du melde deg på en av våre rehabiliteringskurs, som er helt gratis, inklusive reise og opphold.

Vil du se alle tipsene samlet i et hefte?

Last ned 1000 tips fra synshemmedes hverdag her (Pdf, 6 Mb), og skriv den ut.