Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Skjære frukt og grønnsaker

Laster inn video...

Skjære frukt og grønnsaker uten å skade fingrene

Til dette finnes det mange hjelpemidler tilgjengelig. Teknikken varierer med hvilket hjelpemiddel som blir brukt og hva som skal skjæres.

Ofte kan det være like effektivt å klippe grønnsakene med saks (persille, rabarbra osv.)

Skjære i terninger eller skiver

Velg skjærefjøler i en annen farge, eller med en annen mørkhetsgrad enn det som skal skjæres. Det er lettere å se en lys gjenstand mot en mørk bakgrunn og omvendt.

Bruk en ostehøvel. Den egner seg godt til å skjære skiver av agurk og flere andre grønnsaker.

Få ferdigskåret frukt og grønnsaker rett i en serveringsbolle

Bruk en kniv med kort blad. Hold for eksempel en agurk i hånden, og snitt langsetter inn mot midten flere ganger. Drei agurken for hvert snitt. Skjær så agurken opp i "skiver", og du får terninger som kan falle rett i bollen.

Skjære løk i terninger, og få løken til å ligge stødig

Bruk en skarp kniv med kort blad, og skjær løken på langs i to like halvdeler. Legg flatsidene ned og hold en del i stilken. Skjær striper på langs, men ikke helt inn til stilken. Skjær deretter på tvers og du får terninger.

Skrelle frukt og grønnsaker

Bruk en potetskreller. Denne egner seg godt til å skrelle epler, pærer, gulrøtter m.m.

Sist oppdatert: 17. februar 2022