Steking på plate og i ovn

Vite når panna er klar til steking

Ha smør eller olje i panna og sett den på plata. Sett plata på full styrke, og skru ned varmen på når freselyden fra panna gir seg og det blir stille. Start stekingen etter ca. 1 minutt.

Snu maten i panna uten at den faller av

Bruk stekespade i den ene hånden og gaffel i den andre eller bruk en steketang. Denne gir mulighet til å gripe om maten på over- og undersiden ved å bruke en hånd. Delene kan tas fra hverandre og brukes hver for seg.

Snu maten uten å brenne deg

Ta stekepanna vekk fra platene før du snur maten. Da unngår du stekesprut på hendene.

Vite når maten er ferdig stekt

Bank forsiktig på den stekte maten med en stekespade for å høre om det er stekeskorpe.

Et annet alternativ er å kjenne raskt etter med fingeren om maten (kjøttet) er blitt hardere etter å ha snudd undersiden opp.

Vite hvor du har innholdet i panna

Organiser maten i panna. Stek  for eksempel fire kjøttkaker om gangen, og legg dem på klokka 12, 3, 6 og 9.

Begynn å legge i pannen ved hanken og legg resten i en sirkel rundt pannen.

Bruk en firkantet stekepanne, og legg kjøttkaker i tre rader. To av radene ligger inntil hver sin kant av panna, mens en rad er i midten.

Bruk evt. to stekepanner samtidig, slik at det blir lettere å holde orden på innholdet.

Vite hvilke kjøttstykker som er snudd

Stikk fyrstikker eller tannpirkere i kjøttet (f.eks. karbonader) når de legges i stekepanna. Plukk dem ut etter hvert som du snur det.

Steke pannekaker, og vite når de er klare til å vendes

Når røren helles i panna suser det mye. Susingen avtar etter hvert, og når det blir stille kan pannekaken vendes. Kjenn evt. etter med undersiden av skjebladet. Dersom det klebes til røren, må pannekaken stekes lengre før den snus.

Bruk klokke og ta tiden for å vite når den skal vendes.

Kjenn etter om pannekaken begynner å bli tørr på oversiden. Etter vending kan du raskt kjenne med fingertuppene om pannekaken er stiv på oversiden.

Finn fram til en god lampe som kan brukes over komfyren. Det finnes lamper som gir vesentlig mer lys enn standard komfyrbelysning.

Bruk et pannekakejern som steker pannekakene på begge sider samtidig.

Ved steking i langpanne: smør langpanna godt, og sett den nesten helt inn i ovnen (som gjerne kan være kald). Påse at panna står vannrett. Hell all røra i og skyv langpanna forsiktig helt inn. Stekes som kake. Den er ferdig når den er gyllenbrun på toppen av boblene.

Vanskelighet med å få stekespaden under dersom pannekaken dekker hele pannen

Bruk en liten øse, og ta mindre røre i panna slik at pannekakene blir mindre, og lettere å snu.

Unngå å brenne deg når du steker flesk (pga. sprut)

Bruk langpanne fremfor stekepanne. Sett panna midt i ovnen, og la flesket steke på ca. 200 grader i 45 minutter.

Vite når bacon er ferdig stekt

Ta panna vekk fra den varme platen og vent til du hører sprutingen gir seg. Kjenn raskt etter om baconet har krøllet seg.

Unngå å brenne deg på ovnen

Sett maten inn i kald ovn.

Bruk grillvott når du setter inn og tar ut av ovnen

Unngå å brenne deg når du steker mat i folieform

Sett aluminiumsformen i langpannen. Langpannen settes inn og tas ut av ovnen.    

Vite om platen er av/på, og regulere bryteren til riktig nivå/temperatur

Marker bryternes øverste del med merketube. Merk eventuelt også for gradene 100, 200 osv. Tuben har sterk farge, og den kan brukes til å lage opphøyde merker. Merkene kan gjenkjennes med synet og/eller fingertuppene.

Merk bryterne øverst med dymotape. Når bryterne er trinnløse: Merk bryterne øverst og merk rundt bryteren for nivåer og grader. Dymotapen kan sees eller kjennes. Man kan også skrive på den med punktskrift. Bruk en komfyr med induksjonstopp. Disse blir ikke så varme, og du kan bruke en taktil silikonmatte til å legge på platetoppen.

Vite gradtallet

Bruk ”klokkemetoden”. De fleste termostatbrytere er laget slik at termostaten er innstilt på 100 grader når bryteren peker mot klokka 3, 200 grader når den peker mot klokka 6 og ca 300 når den peker mot klokka 9.