Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Synstolking

Synstolking er bildebeskrivelser av det som skjer på en scene, et lerret eller TV.

Beskrivelsene skal være nøytrale og tilpasset slik at stemmen ikke kommer over dialogen i stykket eller filmen. Synstolken skal tolke den visuelle informasjonen som vi får gjennom synssansen, noe som er viktig i forhold til forståelsen av situasjonen. Synstolkingen skal beskrive og informere om hvem som er til stede, hva som skjer, kroppsspråk, nonverbal kommunikasjon og hvordan ting ser ut og er plassert i forhold til hverandre. En synstolket film betyr derfor at man i tillegg til filmen får beskrevet muntlig hva som skjer av en synstolk. Dette gjør det lettere for synshemmede å følge med på handlingen.

Det er ikke kun filmer, videoer og TV-programmer som synstolkes, men også teaterforestillinger, dans, sport, utstillinger på museer og annet. Dette skjer vanligvis live, det vil si at synstolker er tilstede og synstolker direkte for deg eller en gruppe. Men når det gjelder synstolking på film, video og TV er dette som regel gjort i forkant. Den ferdige synstolkingen avspilles samtidig med filmen, videoen eller TV-programmet..

  • På kino kan du få synstolking via en app (applikasjon) på smarttelefonen eller nettbrettet ditt. Appen på kino brukt i Norge heter MovieReading. Merk at dette kan forandre seg. Sjekk også om appene er tilgjengelige for din telefon. 
  • TV-kanaler og strømmetjenester har et stadig økende tilbud av synstolkede filmer og serier. For eksempel finner du NRKs synstolkede programmer her.  
  • Det er et godt utvalg med utenlandsk synstolking i Norge, les mer hos SmartJa.no
  • Flere museer viser interesse for synstolking. Et eksempel på synstolking av kunst, finnes hos OsloMet
  • Hvis det finnes lyd- eller tekstspor tilgjengelig, kan du på nettsider og apper legge inn innstillinger slik at  synstolkingen starter samtidig med filmen. 

Er du interessert i å vite hvordan dette gjøres teknisk kan du kikke på noen retningslinjer for tilgjengelig innhold på internett. Disse heter WCAG 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines). For synstolking av video kan du kikke på retningslinje 1.2 som handler om tidsbaserte medier

Her finner du mer informasjon om synstolking i undervisning.

 

Sist oppdatert: 13. november 2023