Hopp til innhold
Gå til forsiden. Logo, Norges Blindeforbund

Nå er det båndtvang, men ikke for alle

Mellom 1. april til og med 20. august er det generell båndtvang for hunder i Norge, men fra 2023 ble Hundeloven endret og førerhunder er fritatt for båndtvang.

4. april 2024

Åste sitter på kne ved siden av den lyse labradorførerhunden hennes Candy en vårdag i Slottsparken

Åste og Candy en vårdag i Slottsparken

Båndtvang i Norge er innført for å verne dyrelivet i en sårbar periode, og for å sikre at hunder ikke skremmer opp eller jager fugl, vilt og beitedyr.

I tiden utenom båndtvangen kan alle hunder gå løse, men de må fremdeles være under kontroll. Du kan lese mer hos Mattilsynet på deres nettsider. 

Vær likevel oppmerksom på at en kommune kan innføre ekstraordinær båndtvang, dette opplyses det gjerne om i lokalaviser og på kommunens nettside. 

Unntak fra båndtvang

Båndtvangen gjelder ikke for enkelte typer jakt- og tjenestehunder under aktiv tjeneste eller trening. Førerhunder har også fritak, i Hundelovens kapittel 2, §9 står det om unntak: Førerhunder i aktiv tjeneste eller under trening eller prøving for slik tjeneste.

Åste Lunder Norem og hennes førerhund Candy liker å være i aktivitet både i skogen og på stranda på Nesodden utenfor Oslo, der de bor.
- Det er godt å kunne slippe henne litt løs i trening og lek etter endt arbeidsdag. Men det er viktig å ta hensyn, vi har et ansvar som førerhundbrukere overfor omgivelsene vi ferdes i, sier Åste.

Endring fra 1. januar 2023

I lang tid jobbet Blindeforbundet med en endring av Hundeloven slik at førerhunder fikk fritak, og fra 1. januar 2023 kunne endelig jubelen slippes løs.

- Våre hunder jobber mange timer per dag i sele, det er derfor viktig at de kan slippes fri i perioder slik at de kan få utfolde seg og «få ut energi». Dette er viktig for relasjonsbyggingen mellom hund og fører samt at det er viktig også for dyrevelferden, sa Terje Andre Olsen.