Blodsukkermåler med tale

I flere år har synshemmede med diabetes hatt utfordringer med måling av sitt eget blodsukker. Måleapparater har ikke hatt støtte for tale, og umulig å benytte uten syn.

Utstyr for avlesing av strips med en liten blodmengde har vært tilgjengelig på markedet i en årrekke, men synshemmede brukere har vært avhengig av seende hjelp for å få avlest resultatet.

Nå har hjelpemiddelfirmaet vårt Adaptor AS fått på plass en talende blodsukkermåler, som også snakker norsk. Apparatet heter U-Right TD-4280, og sammen med tilhørende strips er det godkjent hos Helfo, noe som gjør at de kan dekkes på blå resept.

En person måler blodsukkeret sitt og hører apparatet lese opp verdien som også er synlig på skjermen.

Enkelt å bruke

Målingen foretas ved å stikke deg i fingeren med en medfølgende nål, og så klemme en liten bloddråpe på stripsen. Denne settes inn i apparatet, som analyserer blodet og i løpet av kort tid leser opp resultatet.

Flere modeller på markedet

Det finnes også løsninger som måler blodsukkeret i kroppens fettvev. Det stikkes en probe fast på for eksempel overarmen. Proben måler blodsukkeret flere ganger i døgnet og sender resultatet til for eksempel iPhonen eller iPaden din. En app viser fram resultatet og dette leses opp med iPhonens talesystem, VoiceOver.

Per Werner Larsen om blodsukkermåling på lyd

Det finnes tilsvarende probe for mobiltelefoner og nettbrett med Android plattform, for eksempel Samsung og Sony.