Spørsmål og svar om kosttilskudd mot AMD

De såkalte AREDS-studiene (Age-Related Eye Disease Study) har vist at risikoen for forverring av AMD hos enkelte risikopasienter kan reduseres noe ved å innta en spesiell kombinasjon av vitaminer og mineraler. Vi ba øyelege Øygunn Utheim forklare oss hvordan dette kan fungere.

Produktet som våre rådgivende leger anbefaler, heter Preser Vision Areds 2 formula softgels fra Bausch & Lomb. Det er laget etter anbefalingene fra AREDS2-studien om forebygging av AMD (aldersrelatert macula degenerasjon). Denne kombinasjonen av kosttilskudd er ikke kommersielt tilgjengelig, men må foreskrives av lege. Apotek 1 bekrefter at de kan skaffe det. Basert på kunnskap om ernæring, bør imidlertid AMD-pasienter tilstrebe et sunt kosthold, rikt på frukt, grønnsaker, fisk og nøtter. Tobakk er en risikofaktor for AMD, og alle bør slutte å røyke.

Frukt, grønt og vitaminer. Foto: Scanpix

Øyelege og forsker Øygunn Utheim har spesiell interesse for AMD og hun forklarer at kosttilskuddet har en liten, forebyggende effekt og virker kun i tidlig fase av AMD, og antakelig ikke ved våt AMD som per definisjon er sent stadium. Mange har imidlertid tidlig (tørt) stadium på ett øye og våt AMD på det andre øyet.

– Kosttilskuddet bedrer ikke synet, det bare bremser i noen grad utviklingen av AMD, presiserer Utheim.

Klar for undersøkelse: Øyelege og forsker Øygunn Utheim ved Øyehelseklinikken i Oslo. Foto: Tom Egil Jensen

Hvorfor holder det ikke å spise sunt?

– Det er vanskelig å få AREDS2-vitaminene og mineralene i seg gjennom vanlig norsk kost. For eksempel ville man daglig måtte innta 50 gram østers, 10 kilo spinat, 5 hele chilipepper og store mengder grønnkål.

Hvor får man tak i PreserVision?

PreserVision Areds 2 kapsler 120 stk (varenummer 256088) og Preservision Areds 2 Formula 120 softgel (varenummer 644899) er reseptpliktige legemidler i Norge. Legemidlene krever altså gyldig resept fra lege med forskrivningsrett og godkjenningsfritak (kan notifiseres i apoteket) i Norge.

Kan man ikke bare bestille det på nett?

– Jo, man kan bestille det via internett. Kosttilskudd til privat forbruk importerer du på eget ansvar. Du må selv passe på at produktene du bestiller er i henhold til gjeldende norsk regelverk.

Er det farlig å ta dette uten å ha diskutert med fastlege eller øyelege?

– Nei, ikke hvis man ellers er frisk. Innholdet av vitamin E er høyt i PreserVision, og en studie (ikke AREDS-studiene) har vist en liten økt risiko for prostatakreft ved inntak av høye doser vitamin E uten samtidig inntak av selen. Så dersom man har høy risiko for prostatakreft, bør det gjøres en avveining i samråd med lege. Man skal også være oppmerksom på at PreserVision ikke inneholder alle nødvendige vitaminer og mineraler for kroppen. Man må rådføre seg med lege dersom man kan trenge annet tilskudd i tillegg (f.eks. ved underernæring, b-vitaminmangel). Dersom man ikke har påvist AMD, er det ingen grunn til å bruke penger på kosttilskuddet.

Hva med andre kosttilskudd?

– Det finnes også tilskudd mot AMD som heter Opthamin og Synvital. Ophtamin inneholder de ønskede vitaminene og mineralene, men kun 1/4 av anbefalt dose. Synvital inneholder cirka 1/10 av anbefalt dose. Ocuvite Complete inneholder de fleste av AREDS2- vitaminene og mineralene.

Kan AMD, tørr eller våt eller begge, opereres?

– Ikke per i dag, men det forskes på kirurgisk behandling både med stamcelletransplantasjon og genterapi.